Rafaj potvrdil půlmilionovou pokutu ústavu pro kontrolu léčiv

26. 6. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil půlmilionovou pokutu Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) za porušení zákona v zakázce na rekonstrukci laboratoří.


ÚOHS to uvedl v tiskové zprávě. SÚKL podle vyjádření pro ČTK respektuje rozhodnutí ÚOHS a zavazuje se interpretovat příslušná ustanovení zákona o veřejných zakázkách ve smyslu vydaného rozhodnutí.

SÚKL v tendru z roku 2011 požadoval po uchazečích předložení seznamu alespoň tří významných stavebních prací, rekonstrukcí laboratoří, za poslední tři roky. Zákon ale stanoví, že zadavatel smí požadovat k prokázání technických kvalifikačních předpokladů reference o realizovaných stavebních zakázkách za posledních pět let.

„Zadavatel může zvolit určitý způsob prokázání kvalifikace, nesmí však podmínky vymezit přísněji než zákon. Změnu lhůty je možno připustit pouze tehdy, jestliže by to bylo výhodnější pro uchazeče,“ uvedl Rafaj.

Podle něj SÚKL tím, že lhůtu zkrátil, omezil okruh firem, které se mohly do soutěže přihlásit. Tři z uchazečů navíc byli kvůli nesplnění uvedeného požadavku ze zadávacího řízení vyřazeni.

Z pohledu SÚKL však šlo o velice specifickou a specializovanou veřejnou zakázku, tomu odpovídalo i nastavení kritérií v zadávací dokumentaci. „Ústav je přesvědčen, že zvolená kritéria i postup v zadávací dokumentaci zcela odpovídají požadavkům, které vyplývají z tehdy platného zákona o veřejných zakázkách,“ uvedla Lucie Šustková z tiskového oddělení SÚKL.

Proti rozhodnutí ÚOHS podal SÚKL v zákonné lhůtě rozklad s odůvodněním, že v rámci technického kvalifikačního předpokladu nestanovil minimální finanční limit požadovaných referenčních stavebních prací, přestože tak mohl učinit. Tím bylo podle Šustkové zadávací řízení veřejné zakázky otevřeno naprosto všem potenciálním dodavatelům, což SÚKL považoval za zcela legitimní snahu o transparentní a efektivní nakládání s veřejnými prostředky.

„ÚOHS uznal námitku SÚKL, že v daném případě nedošlo k vyloučení žádného z uchazečů v přímé souvislosti s chybným ustanovením zadávací dokumentace, avšak ÚOHS neshledal důvody, pro které by bylo nutno napadené rozhodnutí změnit nebo zrušit,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?