Rakousko chce víc lékařek

23. 2. 2015 12:35
přidejte názor
Autor: Redakce

S nezvyklým prohlášením vystoupila před veřejností rakouská ministryně zdravotnictví Sabine Oberhauserová (sociální demokracie).




Zatímco obvykle se ozývá – nejen v Rakousku – názor, že medicíně by se měli zasvětit spíše lékaři-muži, protože pro ženy je to příliš náročné povolání bránící jejich roli manželek a matek, či „nářek“ na přemrštěnou feminizaci mezi zdravotnickými pracovníky, Sabine Oberhauserová tvrdí, že je naopak nutné posílit počet smluvních lékařek. Konkrétně zmínila obor gynekologie, v němž rakouské pacientky pociťují nedostatek lékařek ve smluvním vztahu se zdravotními pojišťovnami. „Pokud pacientka preferuje lékařku, musí si ji vyhledat mezi těmi, které nemají smlouvu s pojišťovnami,“ uvádí ministryně. Jde o tzv. nesmluvní „volitelné“ lékaře, u nichž péči pojišťovny hradí jen zhruba do výše 80 % ceny výkonů.
Ministryně Oberhauserová poukazuje na to, že podle rozhodnutí ústavního soudu lze při navazování smluv mezi svazem pojišťoven a poskytovateli péče do jisté míry dávat přednost lékařkám před jejich mužskými kolegy. Pokud podíl lékařek v daném oboru ve smluvním vztahu nepřesáhne 50 %, pak budou dodržena kritéria vyplývající z předpisů pro tuto oblast, argumentuje šéfka resortu. Uvádí také, že v loňském roce činil podíl smluvních gynekoložek pouze 23,2 %.
Sabine Oberhauserová, která tuto funkci zastává od září minulého roku, je původní profesí praktická lékařka. Později na ekonomické fakultě vystudovala management se zaměřením na zdravotnictví. V dřívějších letech se angažovala na úrovni lékařské komory i odborů a rovněž v iniciativách, v nichž se soustřeďují rakouští lékaři se sociálně demokratickým přesvědčením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?