Rakousko: Nemocnice á la George Orwell?

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Od letošního ledna mají lékaři zaměstnaní ve vídeňských obecních nemocnicích po dobu 7 týdnů podstupovat zvláštní druh kontroly.




Vídeňská pobočka rakouské lékařské komory informuje o tom, že lékaři působící zejména na odděleních chirurgie, gynekologie a kardiologie budou při nočních službách mezi 19. a 8. hodinou vykazovat svou činnost pro svaz nemocnic (tato veřejnoprávní organizace pod dohledem magistrátu spravuje ústavní zařízení). V průměru každých 30 minut by lékaři měli prostřednictvím malých elektronických přístrojů – v podobě smartphonů – zaznamenávat údaje, co konkrétně dělají, například zda jsou s pacientem v ambulanci nebo na lůžkové stanici, nebo zda právě odpočívají či rozmlouvají s rodinnými příslušníky nemocného apod. Někteří lékaři na toto opatření reagují slovy o tom, že do budoucna půjde o „nemocnice á la Orwell“ (smartphony lze totiž využít i ke sledování osob bez jejich vědomí).
Komoře je jasné, že úsporná opatření, k nimž vídeňští radní prostřednictvím svazu nemocnic sáhli už na konci roku 2015 (v jedné z obecních nemocnic se uzavřela stanice pro péči o pacienty po mozkové mrtvici), budou pokračovat. Někteří její členové uvádějí, že do poloviny nového roku mají být uzavírána nebo přemísťována další lůžková pracoviště, včetně ortopedických, ač hrozí prodloužení čekacích dob na endoprotézy. Dokumentování činnosti lékařů při nočních službách na tyto snahy o úspory ve zdravotnictví podle nich vyústí v další pokusy redukovat pracovní místa v ústavních zařízeních.
Rakouští politici nedávno prosadili do předpisů zásadu, podle níž lékaři nesmějí překročit limit týdenní pracovní doby 48 hodin. Členové komory poukazují na to, že nyní musejí zaměstnanci nemocnic stihnout v kratší době větší zátěž.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?