Rakouští lékaři zkouší novou léčbu mužské neplodnosti

1. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
I zdánlivě neplodní pacienti budou mít zřejmě šanci zplodit potomka. Léčba spočívá ve vyhledávání dostatečně prokrvených míst ve varlatech muže pomocí přístrojů, kde bývá produkce spermií lepší než v ostatních částech varlat. Úspěšnost metody je údajně až 85%...


VÍDEŇ - Lékařům innsbrucké univerzitní kliniky se údajně podařilo vyvinout novou úspěšnou metodu léčby neplodnosti mužů. Procedura má zajistit, že i zdánlivě neplodní pacienti budou mít šanci zplodit potomka.

Metoda spočívá ve vyhledávání dostatečně prokrvených míst ve varlatech muže pomocí přístrojů. „Prokrvení hraje zjevně důležitou roli. V oblastech, ve kterých je normální nebo obzvlášť dobré, je i produkce spermií lepší než v ostatních částech varlat,“ řekl urolog Ralph Herwig. Odmítl tak názory, podle nichž se ve všech místech varlat tvoří spermie zhruba ve stejném množství.

Údajně úplně nová metoda hledání spermií vykazuje prý úspěšnost 80 až 85 procent. Při operačním zákroku, který trvá asi hodinu, lékaři otevřou varle pacienta. „Velkou výhodou je, že jsme potřebovali jen jednu biopsii a u pacienta, jenž byl pokládán za absolutně neplodného, jsme našli spermie a využili je k oplodnění,“ poznamenal urolog.

Šanci mít dítě by tak mohla dostat značná část párů, kterým se nepodařilo naplnit touhu po potomkovi. Až ve 40 procentech případů je totiž podle expertů příčinou neplodnost muže.

Zájemci o zákrok ale musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Nový způsob získávání spermií a následné umělé oplodnění přijde asi na 1000 eur (32.000 Kč).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?