Rallye Rejvíz v Jeseníkách doplní soutěž mediků

22. 5. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní soutěže posádek vozů záchranné služby Rallye Rejvíz, která byla zahájena v Jeseníkách, se vedle lékařů zúčastní také medici. Pro studenty českých i slovenských lékařských fakult je připravena speciální soutěž, díky které si mohou osvojit základní návyky nutné pro práci záchranáře v terénu.


ČTK to řekla hlavní rozhodčí soutěže Dana Hlaváčková.

Studenty čeká v Jeseníkách několik úkolů, které jsou připraveny pro profesionální záchranáře a které prověří jejich znalosti a připravenost. Mladí lékaři podle Hlaváčkové totiž zpravidla nejsou schopni rychle a správně vyhodnotit počty, rozsah a závažnost poranění. Problém mají také s vyhodnocením prognózy vývoje zdravotního stavu zraněných a určením priority ošetření při postižení velkého počtu lidí.

„Při poskytování neodkladné zdravotní péče u velkých dopravních nehod, chemických havárií či násilných teroristických činů je zasahující nucen reagovat rychle a pružně, ale především odborně,“ zdůvodnila Hlaváčková pořádání speciální soutěže pro mediky.

Do Jeseníků se tento týden sjeli záchranáři z celého světa, aby ode dneška do soboty poměřili své dovednosti a síly. Letošního ročníku Rallye Rejvíz se účastní stejně jako loni přes 90 týmů. Jsou mezi nimi i zástupci z Německa, Švýcarska, Británie, Austrálie, Japonska či Turecka.

„Jde o tradiční automobilovou soutěž, během které posádky záchranných služeb z různých zemí s rozdílnými systémy organizace přednemocniční neodkladné péče plní na trase odborné úkoly z oboru urgentní medicíny, se kterými se setkávají ve své denní záchranářské praxi,“ uvedl mluvčí závodu Jiří Pavlík. Soutěž má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala v obrovské mezinárodní setkání záchranářů.

V Koutech nad Desnou na Šumpersku budou záchranáři plnit úkoly stejné jako při výjezdu záchranky. Na trase je budou čekat namaskovaní figuranti a nahrané scény. Účastníci musí každoročně prokázat znalosti z oboru traumatologie, chirurgie, neurologie či porodnictví.

V předešlých ročnících museli například obstát během zákroků při fingovaných autonehodách. Byla mezi nimi srážka dvou osobních aut s velkým počtem zraněných, ale i autobusu s cisternou převážející chemikálie. Loni si museli záchranáři poradit při simulovaném hromadném neštěstí, kdy lyžaři uvízli na lanovce.

Soutěž tradičně doplní i soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery obsluhující tísňovou linku 155. Letos se do ní přihlásilo 34 operátorů. Na programu je i celostátní finále Helpíkova poháru, soutěže, ve které se děti učí zachránit člověku život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?