Ranní interview Radiožurnálu: Porod císařským řezem

9. 7. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Aby lékaři předcházeli možným komplikacím, rodí se stále víc dětí císařským řezem. V České republice tak na svět přichází každé čtvrté dítě. Ne vždy si ale císařský řez přeje sama rodička.


(Přepis pořadu)

Pavel PROUZA, moderátor: Takový byl ostatně případ matky dvou dětí Zuzany Vaníčkové. Doktoři u ní chtěli císařským řezem předejít zdravotním problémům.

Zuzana VANÍČKOVÁ: Mně to bylo hrozně líto, protože jsem samozřejmě chtěla rodit normálně. Tím spíš, že mi můj gynekolog celou dobu říkal, že by to normálně určitě šlo. Ačkoliv, jak říkám, na první pohled bylo jako jako zřejmý, že to dítě bude hodně veliký a já teda, musím říct, jsem enormně malá. Na příjmu v porodnici mi teda říkali, že bohužel, že to nevypadá vůbec na přirozenej porod, že mám příliš úzkou pánev, dítě že je zase veliký poměrně a že bych přirozeně neporodila. A pan doktor právě se mě ptal jako i s údivem, proč chci rodit normálně.

Pavel PROUZA, moderátor: Teď je hostem Ranního interview Petra Sovová z občanského sdružení Hnutí za aktivní mateřství. Dobrý den.

Petra SOVOVÁ, Hnutí za aktivní mateřství: Dobrý den.

Pavel PROUZA, moderátor: Jaký vliv má císařský řez na matku a jaký na dítě?

Petra SOVOVÁ, Hnutí za aktivní mateřství: Zatímco porod je přirozený proces, tak císařský řez je velká břišní operace s příslušnými riziky. Já na začátku musím uvést, že si velmi vážím toho, že císařský řez máme, že medicína tímto způsobem postoupila, takže můžeme zachránit matku i dítě, když je to potřeba, ale ta rizika jsou zřejmá. Každá operace přináší nějaká rizika. Tady to můžou být záněty, jsou to vysoké poporodní bolesti, může se vyskytnout horečka, která většinou signalizuje, že v těle není něco v pořádku. Po císařském řezu se žena velmi dlouho, má velmi dlouhou rekonvalescenci na rozdíl od normálního přirozeného porodu. Samozřejmě se potýká i s vedlejšími účinky analgezie. Ať už porodí v narkóze nebo v epidurálu. A určitě bych zdůraznila, že Česká republika má vyšší mateřskou úmrtnost než okolní státy. A vůbec celkově státy, které mají lepší výsledky než Česká republika, mají vždycky nižší procento císařských řezů. Matky umírají zejména v souvislosti s operativními porody.

Pavel PROUZA, moderátor: Tak ještě před deseti lety se císařským řezem narodilo jen 15 % dětí. Dnes je to o 10 % víc. Čím vy si to vysvětlujete?

Petra SOVOVÁ, Hnutí za aktivní mateřství: No já jsem přesvědčena, že to je zejména strach žen, ale i strach porodníků. Velmi mnoho lékařů a lékařek se obává normálního přirozeného porodu, což já osobně považuju za absurdní, protože z výzkumů jednoznačně vyplývá, že to je bezpečnější cesta.

Pavel PROUZA, moderátor: A zase to jsou zkušení porodníci. Máte pocit, že by třeba nechtěli ten přirozený porod z důvodu, že třeba operace, císařský řez je pro ně pohodlnější?

Petra SOVOVÁ, Hnutí za aktivní mateřství: To slovo zkušený je velmi přesné, protože oni mají velkou zkušenost právě s porody, do kterých se zasahuje. Mnozí lékaři nebo mnozí medici a medičky nám popisují, že se vlastně přirozenému porodu ve škole téměř vůbec nevěnují a veškerou, drtivou většinu jejich studijního času, který je, jak víte, velmi dlouhý, obsahuje patologie. Takže je jasné, že oni jsou připraveni zejména na patologie. A potom samozřejmě, pokud jsou připraveni na to, že do porodu budou zasahovat, tak do něj zasahují. Ale do porodu, pokud probíhá fyziologicky, tak by se nemělo zasahovat téměř vůbec. Měl by se podpořit jeho přirozený průběh.

Pavel PROUZA, moderátor: Co když matka s provedením toho císařského řezu nesouhlasí? Má možnost se někam obrátit? Je jasné, že se všechno dělá ve spěchu, není moc času se rozhodovat. Většinou to rozhodnutí má v rukou lékař. Co může udělat?

Petra SOVOVÁ, Hnutí za aktivní mateřství: Samozřejmě, že rozhodnutí má vždycky v rukou matka. Ale říkám to s vědomím toho, že je velmi těžké do toho nějakým způsobem zasahovat. Určitě má ta žena možnost se někam obrátit. Ve zdravotnictví obecně velmi doporučuji, a je to doporučováno mnoha odborníky, získat vždycky na věc druhý názor, názor druhého nebo i třetího odborníka, který se na věc může dívat jinak, může doporučit, může mít jiné zkušenosti, když jste mluvil o těch zkušenostech. Samozřejmě vždycky lze operativní porod odmítnout. Ale ta žena by vždycky měla být dobře, objektivně informovaná. Lékař, lékařka vždycky by ženu měli informovat, ať ji čeká jakýkoliv zákrok, ať je jakýkoli spěch, jaká jsou rizika, jaké jsou přínosy, co se stane, když neprovedeme ten zákrok. To všechno by ta žena měla vědět a měla by se rozhodovat s jakýmsi čistým vědomím a svědomím. Když už přijme ten císařský řez, tak by měla být přesvědčena o tom, že v jejím případě je skutečně potřeba. Taková žena potom se ani nepotýká s tolika psychickými problémy, jako se ženy velmi často po císařském řezu, který je třeba vynucený, potýkají.

Pavel PROUZA, moderátor: Petra Sovová z občanského sdružení Hnutí za aktivní mateřství. Děkuju za rozhovor. Na shledanou.

Petra SOVOVÁ, Hnutí za aktivní mateřství: Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?