Rath: Julínek chce zvýšit doplatky za léky

14. 11. 2006 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Odstupující ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) připravuje zvýšení spoluúčasti pacientů na léky. Právu to řekl v pondělí exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), který je předsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví. Julínek to týž den ale odmítl...


„Ministr Julínek slíbil lékárníkům, že zavede systém pevně stanoveného doplatku za léky. Všude, kde byl zaveden, vedl ke zdražení léků a růstu přímé finanční spoluúčasti pacientů,“ prohlásil Rath.

Dodal, že v současné době je průměrná spoluúčast pacienta na lécích asi 800 korun za rok, u důchodců pak 1000 až 1500 korun. „Julínkem plánované 3000 korun ročně na každého znamenají výrazný nárůst spoluúčasti,“ řekl Rath a dodal, že pacient tak už nenajde lékárnu, kde by doplatek za lék byl nižší než stanovený. „To je tragická zpráva pro pacienta. Tleskat jí ale mohou lékárníci i výrobci léků, protože budou mít větší zisky. Uděláme vše pro to, aby Julínkův nápad neprošel,“ prohlásil Rath.

Mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt Právu řekl, že Julínek nechce zvýšit spoluúčast pacientů, ale je připraven „debatovat o stabilizaci doplatků za léky. To si vyžádá nejméně rok diskusí a pak změnu zákona“.

Rok od nucené správy VZP

Exministr zdravotnictví Rath informoval, že už uplynul rok od jím zavedené nucené správy ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). „Když jsme k ní přistupovali, avizovala dluh 14 až 16 miliard v roce 2005 a pro letošní rok až 20 miliard. Dnes je situace úplně jiná a poprvé v historii VZP skončí v plusu dvě miliardy Kč.“ Tyto peníze mají být použity na úhradu starých dluhů. Znamená to, že dluh VZP, který loni po opatřeních Ratha byl 10 miliard, letos klesne na osm miliard Kč.

„Pokud ale ministr Julínek zavede pevně stanovený doplatek za léky, zdravotním pojišťovnám náklady na léky stoupnou a systém se opět zadluží. Julínek se chová nezodpovědně,“ řekl Rath.

Cikrt ale míní, že „nucená zpráva neměla pozitivní vliv na hospodaření VZP, protože stát do pojišťovny napumpoval několik miliard, které „zajistil Julínek a to zvýšením peněz za státní pojišťence, tedy hlavně důchodce a děti“. Rath se vyslovil i k informacím v tisku, že nechal vyplatit vysoké odměny v řádu statisíce korun svým nejbližším spolupracovníkům v době, kdy byl na ministerstvu zdravotnictví.

„Jde o souhrn všech mimořádných odměn vyplacených v průběhu devíti měsíců špičkovým pracovníkům ministerstva,“ řekl Právu Rath. „Tvrdím, že za kvalitní obětavou práci bez ohledu na čas musí být i kvalitně zaplaceno. Toho se držím,“ řekl Rath.

Rath odmítl slova Julínka, že on se nyní dostal do finančních obtíží a nemůže své pracovníky dobře ohodnotit.

„Je to nesmysl. Sám si podkopal cestu svými dvěma chybami,“ řekl Rath. Dodal, že do finančních obtíží s rozpočtem ministerstva zdravotnictví by se Julínek nedostal, kdyby dokončil personální audit a realizoval plánované snížení administrativních pracovníků o 10 až 15 procent a kdyby neprovedl plošnou čistku mezi špičkovými odborníky ministerstva. „Těmto vyhozeným lidem nyní musí vyplatit v součtu mnoho miliónů,“ prohlásil Rath.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?