Rath: Krajská nemocnice Středočeského kraje byla zrušena

1. 9. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, zastřešující jednotlivé oblastní nemocnice, byla zrušena a nevyvíjí žádnou činnost. Na jednání krajského zastupitelstva to řekl hejtman David Rath (ČSSD).


Odpověděl tak na dotaz opoziční ODS, která debatu o této organizaci chtěla prosadit na program jednání.

O dalším osudu Krajské nemocnice Středočeského kraje podle hejtmana rozhodl Nejvyšší soud. Organizace dva roky fungovala a čekala na zápis do rejstříku, soud to ale odmítl učinit, údajně z formálních důvodů.

Podle Ratha je proto otázkou, jak z právního hlediska na krajskou nemocnici pohlížet a zda je nutné, aby o jejím zániku ještě hlasovali zastupitelé. „Soud vůbec tu organizaci nezřídil. Nelze zrušit něco, co nebylo zapsáno,“ namítl. Podle něj jde o zajímavý právní problém, který nyní řeší právníci. Hejtman ho přičítá údajně nejasné dikci českých zákonů.

„Našim právníkům to připomínalo pohádku o slepičce a kohoutkovi, soud využil mezery v zákonech a podmiňoval existenci té organizace splněním něčeho, co mohla splnit až poté, co by existovala. To bylo skutečně hodně zvláštní rozhodnutí soudu, nicméně je platné a závazné,“ řekl Rath novinářům. „Je to paradox, ale český právní řád je bohužel v některých případech téměř kocourkovský, takže jeden zákon je v rozporu s druhým,“ míní hejtman.

Příspěvková organizace podle něj okamžitě přestala vyvíjet činnost a její úlohu nyní plní kladenská nemocnice. Všichni zaměstnanci přešli pod jednotlivá zdravotnická zařízení.

Fungování organizace zastřešující jednotlivé krajské nemocnice dlouhodobě kritizovali občanští demokraté. Podle nich stála kraj ročně 20 milionů korun a nic nevykonávala. Rath naopak tvrdil, že tato řídicí instituce je užitečná a ušetřily se díky ní desítky milionů korun.

Jejím úkolem podle něj bylo dohlížet na kvalitu služeb a hlavně na ekonomičnost, například nákupu léků, zdravotnického materiálu, společné politiky v oblasti zaměstnanosti, personálních záležitostí, ale i takových věcí, jako je rozvoj nemocnic, aby nevznikaly zbytečné duplicity.

Šéf středočeské ODS Petr Bendl se v minulosti pozastavil i nad tím, že v organizaci pracovali lidé z Hostivice, kteří mají blízko k hejtmanovi, například hostivický radní za ČSSD Patrik Tomšů. Mluvčí zrušené organizace podle Ratha ze středočeských nemocnic odchází. Tomšů ČTK řekl, že jeho působení v této pozici bylo časově omezené. Dál bude pracovat pro hejtmana jako externí poradce a na částečný úvazek bude působit i jako trenér tělocviku v nově založeném hostivickém gymnáziu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?