Rath navrhne do správní rady VZP členy či příznivce ČSSD

16. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny chce ministr zdravotnictví David Rath za stát poslat členy či příznivce ČSSD. Vyplývá to z ministrova návrhu na obměnu osmi členů rady, který hodlá ve středu předložit vládě...


PRAHA - Do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny chce ministr zdravotnictví David Rath za stát poslat členy či příznivce ČSSD. Vyplývá to z ministrova návrhu na obměnu osmi členů rady, který hodlá ve středu předložit

vládě.

Rath si od nových členů rady slibuje návrh na odvolání ředitelky VZP Jiřiny Musílkové.

Ministr vyhlásil 10. listopadu nad VZP nucenou správu. I tento krok chce vládě zdůvodnit. Premiér Jiří Paroubek vyzval Musílkovou k odstoupení. Prohlásil, že nucená správa skončí, jakmile odejde z funkce.

Správní rada má 30 členů, třetina křesel patří státu. Ke změnám v radě měly dnes výhrady koaliční strany. Chtěly v ní mít totiž i své zástupce. Rath uvedl, že se dalším změnám v příštích týdnech či měsících nebrání.

Mezi osmi odvolávanými členy je například senátorka za KDUČSL Ludmila Müllerová, náměstek ministra práce Jiří Hofman, bývalý náměstek ministerstva zdravotnictví Karel Radolf a odcházející náměstek Petr Sláma.

Rath řekl, že změny ve složení rady navrhuje v souvislosti s personálními změnami na ministerstvu zdravotnictví.

Nyní navrhuje do rady šéfa svého sekretariátu na ministerstvu a kolegu z lékařské komory Milana Sojku, který je členem ČSSD. Dalším z kandidátů je předseda středočeské organizace ČSSD a poradce šéfa sněmovny Richard Dolejš.

Podle Rathova návrhu by v radě měl zasedat i poslanec za ČSSD Michal Hašek a ředitel odboru poradců ministra práce Jan Kostelecký.

V seznamu nechybí ředitel dalšího odboru na ministerstvu práce a bývalý poslanec za ČSSD Rostislav Čevela, který dříve působil jako náměstek ministra zdravotnictví. Spekulovalo se o něm tehdy dokonce jako o případném ministrovi, ve funkci mohl nahradit Ivana Davida.

Do rady by se měla dostat i premiérova poradkyně Běla Hejná. Loni za ČSSD neúspěšně kandidovala do Senátu. Sestavu uzavírají poradce ministra financí Zdeněk Frühauf a náměstek Karel Goldemund, který je členem ČSSD.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?