Rath nemocnicím diktoval, kdo bude organizovat zakázky. Ředitelé neprotestovali

25. 5. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Losování tendrů ve středočeských nemocnicích měla za éry Davida Ratha na starosti převážně firma ML Compet. Hejtmanovo doporučení totiž ředitelé nemocnic přijali jako příkaz, o kterém se nediskutuje.


David Rath si dokázal dobře připravit terén pro machinace se zakázkami Středočeského kraje, které teď vyšetřují detektivové kvůli vážnému podezření z korupce. Tehdejší hejtman podle zjištění HN nařídil všem ředitelům krajských nemocnic, aby tendry na stamilionové investice vypisovali jako neprůhledné losovačky.

A přímo jim doporučil, aby losování prováděla firma ML Compet, která patří středočeskému funkcionáři ČSSD. Její ředitelka Lucie Novanská je v Rathově úplatkářské kauze jedním ze sedmi obviněných.

Bylo to sice oficiálně jen doporučení, všichni ředitelé si ho ale vyložili jako příkaz, o kterém se nediskutuje.

„Firma ML Compet byla generálním dodavatelem administrace pro tento druh projektů a kraj nám uložil, že máme oslovit je,“ vysvětlil ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada. Podobně mluví i ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel: „Doporučení existovalo. V některých případech bylo navíc z kraje jasně nastavené, že o danou věc se bude starat tato firma.“

Vítěz? Firma bez dělníků

ML Compet tak například před rokem vybrala vítěze zakázky za 480 milionů na dostavbu nemocnice v Mladé Boleslavi. Nový pavilon tady buduje firma bez dělníků a bez zkušeností - ovšem jen na papíře. Ve skutečnosti si vítězná izralesko-kyperská společnost Neocity Ron na práci najala stavební firmu - známou českou společnost Chládek a Tintěra.

Nemocnici tak staví jiná firma, než která vyhrála losovací tendr.

Ředitelé nemocnic, dosazení Rathem hned na podzim v roce 2008, kdy ČSSD triumfálně vyhrála volby, dnes tvrdí, že jim na losovačkách ani na příkazu používat konkrétní administrátorskou firmu, nepřišlo nic divného.

Přestože HN už dříve detailně popsaly pozadí tendrů: ML Compet dříve - a pod jiným jménem - patřila Rathovu investičnímu náměstku nemocnic Filipu Bušinovi. Pak ji převzal místopředseda krajských sociálních demokratů Miroslav Lepil. Na ML Compet byly navázané ještě další tři administrátorské firmy, které také kraj i nemocnice často využívaly. Podle propočtů HN měly vliv na zakázky celkem za 3,45 miliardy.

„Z pohledu dneška se to může zdát neuvěřitelné, ale před dvěma lety jsme netušili, že by v tom mohl být takový problém,“ hájí se ředitel příbramské nemocnice. „Podezření jsme žádné neměli, konkrétní plnění zakázek bylo bez problému,“ dodává jeho kolínský protějšek.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?