Rath nepochodil s návrhem doplnit zákon o neziskových nemocnicích

4. 12. 2006 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) nepochodil v pátek v Poslanecké sněmovně s návrhem na doplnění zákona o neziskových nemocnicích. Novinářům řekl, že chtěl zajistit tarifní tabulkové platy v neziskových nemocnicích i po 1. lednu 2007, kdy vstoupí v platnost nový zákoník práce...


Praha - Tyto dvě normy nejsou v souladu, což by mohlo zpochybnit od ledna právo zaměstnanců neziskových nemocnic na tarifní platy.

Zákon o neziskových nemocnicích stejně jako nový zákoník práce prosadila ČSSD přes odpor ODS. Rozpor obou norem nebyl v té době žádným tajemstvím, odbory a ČSSD však nechtěly znovu otevírat jednání o zákoníku práce, aby ho sněmovna nezrušila. Zákon o neziskových nemocnicích platí od června. V září Ústavní soud zrušil seznam 140 nemocnic, které se povinně měly k 28. listopadu přeměnit v neziskové. Norma platí dál, záleží však už jen na nemocnicích a jejich zřizovatelích, zda se zařízení změní v neziskové.

Rath chtěl dnes doplnit tuto normu nepřímou novelou, tedy v rámci projednávání školského zákona. Podpora spolustraníků a poslanců KSČM s částí lidovců a zelených mu proti hlasům ODS nestačila.

„Návrh nebyl dnes přijat, pravděpodobně to budeme muset řešit až někdy po Novém roce,“ řekl dnes Rath novinářům.

Kraje dávají přednost nemocnicím v podobě akciových společností. Podle informací Lékařského odborového klubu však platy zaměstnanců v těchto nemocnicích jsou nižší než jejich kolegů ve státních zařízeních. V obchodních společnostech nejsou tarifní platy ničím zaručeny, záleží na domluvě zaměstnanců se zaměstnavatelem. Naproti tomu ve státních nemocnicích jsou tarify, které určí vláda. Stejné by to podle Ratha mělo být i v neziskovkách.

„Již dnes vydělávají zdravotníci v obchodních společnostech v průměru o několik tisíc korun měsíčně méně než ve srovnatelných zařízeních,“ řekl Rath. Dodal, že pro zaměstnance je i z tohoto důvodu výhodnější pracovat v neziskové nemocnici než v obchodní společnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?