Rath: nižší spotřební daň na tabák ohrožuje zdraví dětí

14. 9. 2006 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) včera obvinil ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) z toho, že svým přístupem ke spotřební dani na tabák ohrožuje zdraví lidí, zejména mladistvých a dětí. Tlustý si obvinění vysloužil svým návrhem zvýšit spotřební daň na tabák méně, než kolik chtěla bývalá vláda, které dominovali sociální demokraté...


Nižší růst spotřební daně by znamenal, že cigarety by zdražily méně, než se původně předpokládalo. Tím Tlustý podle Ratha nepřímo pomáhá k tomu, že bude kouřit víc dětí, než kdyby byly tabákové výrobky dražší. „Jediným logickým vysvětlením návrhu pana ministra Tlustého je, že na úkor všech občanů naší republiky pomáhá zvyšovat zisky výrobcům a prodejcům cigaret. Proti takovým snahám by se měl především postavit ministr zdravotnictví Julínek,“ uvedl Rath.

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že ministerstvo financí by nemělo ustupovat tlakům tabákových koncernů a tabákové lobby.

ČSSD snížení daně nepodpoří

„Pokud tam nejsou uvedeny žádné důvody, tak to otevírá prostor ke spekulacím,“ uvedl. Sociální demokraté proto podle něj návrhy Vlastimila Tlustého nepodpoří.

„Je prokázáno, že výsledná cena cigaret ovlivňuje počet nových kuřáků, především v kategorii dětí a mladistvých. Dá se říci, že čím jsou cigarety levnější, tím více mladých lidí a dětí začíná kouřit,“ řekl Rath. O lepší ochranu dětí před tabákem včera žádali ministry před úřadem vlády také odpůrci kouření. V otevřeném dopise je vyzývají, aby jasně řekli, kdy a jak se bude řešit problematika dětského kouření. Odpůrci kouření přišli odpoledne i před budovu Sněmovny.

Podle dosavadního návrhu měly cigarety příští rok zdražit o 12 až 15 korun na krabičku. Pokud by Česko zvedlo daň jen na úroveň žádanou Bruselem, měly by jít ceny nahoru o osm až deset korun.

Na druhou stranu ale kuřáci pocítí zdražení hned počátkem roku. Tlustý chce totiž zároveň omezit i možnost výrobců a dovozců, aby si nakoupili kolky se starou cenou do zásoby.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?