Rath podal na Julínka trestní oznámení

23. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek podal trestní oznámení kvůli možnému zneužití pravomoci veřejného činitele na senátora ODS a stínového ministra zdravotnictví za tuto stranu Tomáše Julínka. Právě Julínek ho možná za pár týdnu vystřídá v ministerském křesle...


„Podezírám Julínka, že jeho občanské sdružení Reforma zdravotnictví je financováno zahraničními farmaceutickými firmami,“ prohlásil Rath. Dodal, že Julínek vetoval v Senátu návrh zákona předloženého ministerstvem, kterým se upravovala kategorizace léků tak, aby ČR nakupovala od farmaceutických firem léky za co nejvýhodnější ceny.

Rath zároveň obvinil senátora Julínka, že podporuje současnou snahu Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS) o co nejvyšší úhrady ze zdravotního pojištění, které „způsobí ekonomický kolaps zdravotních pojišťoven“.

Ministr k tomu dodal, že Česká republika kupuje léky od těchto společností dráž, než je prodávají ve svých mateřských zemích. „Je velká pravděpodobnost, že vyhlášku, stanovující úhrady léků, podepíše až nový ministr, tedy nejspíše senátor Julínek. Půjde tedy o jasný střet zájmů, který ekonomicky poškodí Českou republiku,“ prohlásil Rath.

Senátor Julínek pro Právo k výrokům ministra řekl: „Byl to zoufalý projev velmi stresovaného člověka, protože mu hrozí obvinění z defraudace 13,5 miliónu korun, a to není legrace.“ Reagoval tak na zprávy, podle nichž Rath jako prezident České lékařské komory špatně hospodařil s příjmy z inzerce z komorového lékařského časopisu Tempus Medicorum.

Rath ale tato tvrzení odmítá.

Julínek Právu řekl, že si prostuduje projev Ratha a zváží rozšíření již podaných trestních žalob na ministra Ratha. Nereagoval však na dotaz, zda zveřejní, z čeho je jeho občanské sdružení Reforma zdravotnictví financováno, k čemuž ho Rath vyzval.

Kritizoval i další

Rath včera ostře napadl i celou ODS za to, že navrhla do vedení VZP představitele vrcholného managementu firmy Pfitzer Marka Schneidera. „Ten je členem ODS a nyní i členem správní rady VZP,“ řekl Rath.

Dodal, že „tyto skutečnosti ODS věděla, a tím se dopustila střetu zájmů,“ neboť významná pozice ve správní radě umožňuje ovlivňovat úhrady a spotřeby léčiv. Oznámil ale, že Schneider už ve Pfitzeru není.

„Navíc Marek Schneider byl roky v těsném kontaktu se svým kolegou Alešem Prokopenkem, který údajně nabízel úplatek doktorce Klimovičové a v jehož kanceláři, kde působil i pan Schneider, došlo k pořízení nelegální nahrávky rozhovoru Prokopenka s Klimovičovou,“ řekl Rath.

Právě tato nahrávka pak odstartovala celou kauzu komorového časopisu, v níž Rath neměl uhlídat již zmíněných 13,5 miliónu korun, které měla komora z inzerce časopisu získat, ale nedostala nic.

Ministr se pustil i do předsedy MAFS a ředitele firmy Novartis Petra Svobody. Rozdal novinářům fotografie, na kterých je Svoboda zachycen v hlavním stanu ODS při oslavě vítězství voleb ve Slovanském domě.

Zároveň řekl, že MAFS zpracovala akční plán, jehož cílem je diskreditovat současné vedení ministerstva zdravotnictví. „Dnes s cílem zamezit vydání úhradové vyhlášky, která snižuje ceny některých zahraničních léků na úroveň běžnou v řadě zemí EU. V této snaze MAFS podporuje i senátor Julínek a další člen ODS doktor Vepřek, jehož sdružení Občan dostává od MAFS miliónové částky,“ řekl Rath.

„Jsem přesvědčen, že úzké ekonomické vazby významných členů ODS s řadou zahraničních farmaceutických společností ohrožují ekonomické zájmy České republiky,“ uzavřel Rath.

Mezinárodní asociace farmaceutických společností se týž den „ostře ohradila proti tvrzení Ratha o svém účelovém napojení na ODS. MAFS je nepolitická organizace,“ sdělila Právu.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Martin Vedral

Škoda, že si Julínek nevzpomněl na da Vinci Club - společnost humanitních studií Hostivice, Letní ulice čp.1548 viz http://www.mvcr.cz/rady/sdruzeni/sdruz014.html

a též zmínka na

http://neviditelnypes.zpravy.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A051205_230459_p_cirkus_nef&razeni=&strana=9

da Vinci Club - společnost humanitních studií Hostivice , Letní ulice

čp.1548 Seznam občanských sdružení

http:www.mvcr.czradysdruzenisdruz014.html —- Říkáte, že firma za svůj

sponzoring od vás nic nechtěla. Ale v jednom případě vámi řízená lékařská

komora vydala závazné stanovisko k léku Actilyse firmy Boehringer. To je

pravda, ale to stanovisko jsem nevydával já, ale bylo to po schválení

vědecké rady komory, kde jsou docenti a primáři. Pak o tom hlasovalo

představenstvo komory. A vy jste byl pro? Asi ano. Neexistuje jiná účinná

léčba než podání léku Actilyse a není alternativa.

http:zpravy.idnes.czdomaci.asp?r=domaci&c=A051201_215805_domaci_dp

….

a dále

David Rath se tím zatím nepochlubil, ale před několika měsíci založil

humanitní společnost s názvem Da Vinci klub. :

Autor: KUMATOX IP: 147.32.25.xxx Datum: 06.12.2005 17:56

O své humanitní společnosti však Rath nechce příliš mluvit. „Bez souhlasu

rady nemohu nic zveřejňovat. Klub byl založen před nějakou dobou, já už

přesně nevím kdy,“ říká Rath, který je předsedou klubu.

Kdy byl váš klub založen? Už přesně nevím.

Jste jeho předsedou. Máte nějaké místopředsedy?

To jste mě zaskočil. Já myslím, že tam je nějaká rada. Ale asi jsme bez místopředsedů. Bez souhlasu rady ale nemohu nic zveřejňovat.

Jakými částkami sponzorovala váš klub firma Boehringer Ingelheim? To

skutečně nevím. Celé to běží přes advokáta Jana Macha, který je veden jako

kontaktní osoba. (Mach nechce nic zveřejňovat - pozn. red.)

To vypadá jako nějaký tajný klub… Není tajný.

A kdo je zakladatel? Já, ale v listině jsme vedeni tři. Takže ještě pan

Mach a třetí, myslím, pan Sojka (Michal Sojka, šéf poradců ministra -

pozn. red.). Ale nevím to přesně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?