Rath: Pojišťovny chtějí za péči platit méně

27. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny chtějí ve druhém pololetí letošního roku platit za péči méně, i když peníze na péči mají. Právu to řekl v pondělí ministr zdravotnictví David Rath. "To je pro mě naprosto nepřijatelné. Tato vláda zvýšila platby zdravotním pojišťovnám tím, že platí podstatně víc peněz za státní pojištěnce...


Není tedy důvod, aby zdravotní pojišťovny platily za péči méně. Upozornil jsem je na to dopisem,“ řekl Rath.

Zdravotní pojišťovny mají platit ve druhém pololetí za péči zdravotnickým zařízením částky, které se rovnají 105 % skutečnosti, která byla ve druhém pololetí loňského roku. Ony však chtějí platit o procento méně. Tuto snahu Rath, jak řekl na tiskové konferenci, zaregistroval u VZP, ale především u řady zaměstnaneckých pojišťoven.

„To by znamenalo, že zdravotní pojišťovny by zadržovaly peníze na svých účtech. My jsme ale nebojovali za to, aby šlo více peněz ze státního rozpočtu do zdravotnictví proto, aby tyto peníze zůstaly na účtech pojišťoven. Sto pět procent plateb mají plně pokryto z navýšení za státní pojištěnce,“ řekl Rath. Podle něj jde tak letos do zdravotnictví o sedm miliard více, než se původně předpokládalo.

„V tomto směru upravovaly zdravotní pojišťovny i své zdravotně-pojistné plány, aby po celý rok mohly platit navýšenou platbu 105 procent,“ řekl Rath.

Snahy platit méně se ministerstvu nelíbí. „Já jsem dost na rozpacích, protože rozhodně jsem svou aktivitu neinvestoval proto, aby zdravotní pojišťovny měly vyšší zůstatky na svých bankovních účtech. Ale dělal jsem to proto, aby platily víc zdravotnickým zařízením, a ty mohly ošetřit víc pacientů než loni,“ zdůraznil Rath.

Pokud by pojišťovny skutečně platily v druhém pololetí méně, „tak jednoznačně dojde k omezení zdravotní péče“, prohlásil Rath.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?