Rath: Přišel, když byl projekt Mayo skoro hotový

27. 10. 2006 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Znal jsem ho z doby, kdy dělal náměstka ministru Fišerovi (v letech 2000-2002 - pozn. red.). Byl náměstkem pro řízení úřadu. Když jsem nastoupil, neměl jsem na tuto funkci nikoho. Proto volba padla na něho. Pohanka byl pro mě člověk, který úřad znal. Uměl to a byl ochotný funkci zastávat," říká David Rath o Michalu Pohankovi...


EXMINISTR A PŘEDSEDA SNĚMOVNÍHO VÝBORU PRO ZDRAVOTNICTVÍ DAVID RATH:

Jak na vás působí rozhodnutí Pohanky vystoupit z ČSSD i z klubu?

Divně. Nevím, jestli si mám myslet, že je někým zastrašován nebo vydírán. Tím ale nemyslím nikoho z ČSSD. Věděl jsem o rozhovoru mezi Pohankou a Michalem Haškem, ale ten vyústil v závěr, že reportáž na Nově, v níž se Pohankovo jméno zmínilo, nic neznamená. Pro Pohanku to žádné důsledky v danou chvíli nemělo. Reportáž byla na úrovni hospodských tlachů. Nevím ale, jestli na Pohanku není tlak ze strany nějakých orgánů policie. Nemohu také vyloučit, že se Pohanka domluvil s ODS a postupem času k nim odputuje. Tam můžeme o jeho motivech spekulovat.

Jak spekulovat?

Zaznívají různě vysoké částky v desítkách miliónů korun, které by za to mohl obdržet. Trochu se bráním tomu věřit. Ale do lidí nikdy nevidíte.

To máte ověřeno, anebo je to jen taková domněnka?

Jsou to kuloárové parlamentní spekulace.

Jak na vás působí, že se nyní skrývá?

Divně. Právě to ve mně posiluje jakýsi pocit, že ty spekulace mohou mít něco v sobě, že buď je někým zastrašován a vydírán, aby se takto choval, aby opustil klub ČSSD, anebo skutečně kývl na nějakou nabídku, na kterou se těžko říká ne. A teď jenom vyčkává, až čas otupí tu první vlnu, aby se pak v tichosti pokusil znovu objevit a ODS začal splácet to, co do něho investovala.

Když jste nastoupil coby ministr zdravotnictví, vybral jste si Michaela Pohanku za svého náměstka. Z vlastní vůle?

Znal jsem ho z doby, kdy dělal náměstka ministru Fišerovi (v letech 2000-2002 - pozn. red.). Byl náměstkem pro řízení úřadu. Když jsem nastoupil, neměl jsem na tuto funkci nikoho. Proto volba padla na něho. Pohanka byl pro mě člověk, který úřad znal. Uměl to a byl ochotný funkci zastávat.

Co měl na starosti?

Řízení úřadu, chod ministerstva.

Je pravda, že když odcházel z funkce ředitele brněnské Nemocnice u sv. Anny a stal se vaším náměstkem, zanechal v nemocnici po sobě velké dluhy?

Nemocnice skutečně vykázala ztrátovou ekonomickou bilanci. A to asi 200 až 300 miliónů Kč. Když jsme udělali analýzu, zjistilo se, že většina těchto peněz byla proinvestována.

Jak se Pohanka angažoval v projektu s Mayo Clinic?

Nastoupil na ministerstvo, když projekt už byl prakticky hotový. Projekt měl podporu vicepremiéra Jahna, CzechInvestu, města Brna i Jihomoravského kraje.

Zůstalo po Pohankovi na ministerstvu něco jako kostlivec ve skříni?

Ministr nesedí s každým svým náměstkem celý den. Netuším, co detailně který náměstek ve své působnosti rozhodl a udělal. Tam tedy může být cokoli a musí se zkoumat, zda je to skutečně nějaká chyba nebo pomluva.

Jak byste hodnotil jeho práci na ministerstvu?

Pracoval velmi dobře, byl jsem s ním spokojen.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?