Rath proti návrhu uvádět na receptu jen účinné látky

11. 3. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath je proti návrhu náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra, aby pacienti možná už od července nedostávali recept s konkrétními předepsanými léky, ale lékař by na předpis uvedl jen název účinné látky. O léku samém by rozhodovaly lékárny...


Podle Ratha jsou s touto tzv. generickou preskripcí v zahraničí špatné zkušenosti. „Ne všichni lékárníci znají generické léky. Tam, kde zavedli generickou preskripci, tak mnoho měsíců docházelo k velkým problémům, chybám,“ řekl včera Rath v Lidovém domě.

Doplnil, že podle zahraničních zkušeností takové opatření nepřináší dramatické úspory. „Je to nápad nedomyšlený, ukvapený, který může v důsledku znamenat velký chaos,“ dodal Rath.

Zpochybnil, že poplatky za recept a za položku na něm snížily plýtvání léky. Např. loni v Praze prudce stoupl počet léků vracených lékárnám. Rath ale ocenil záměry protikrizového balíčku ministerstva zdravotnictví zrušit stropy placení pojištění a zvýšit platby za státní pojištěnce. Pozastavil se ale nad tím, že kabinet přichází s opatřeními, která sám zrušil, ačkoliv to tehdy hlasitě opozice kritizovala.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?