Rath se neziskových nemocnic nedočká, zamítl je i Heger

8. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) boj o vznik neziskových nemocnic nevzdává. Jeho plán zapsat je do rejstříku veřejných zdravotnických zařízení ministerstvo včera zamítlo. A Rath opět chystá žaloby.


Další pokus středočeského hejtmana na zápis pěti krajských nemocnic do rejstříku veřejných zdravotnických zařízení opět nevyšel. Ministr zdravotnictví Leoš Heger tento proces zamítl, stejně jako několikrát jeho předchůdci.

Zákon o neziskových nemocnicích má být v dohledné době zrušen, transformační náklady by na tuto omezenou doby byly podle ministerstva příliš vysoké.

Jenže s tím Rath zásadně nesouhlasí. Rozhodnutí zkritizoval, chystá trestní oznámení a dvě žaloby na ministerstvo.

Rath: je to politické rozhodnutí

Hejtman je přesvědčen, že rozhodnutí ministerstva je politické: zákon stále ještě platí a ministerstvo proto nemá důvod jej nerespektovat. Uvedl také, že má k dispozici vnitřní materiál vypracovaný právníky pro poradu ministra, ze kterého vyplývá, že ministerstvo nemá jediný právní důvod k zamítnutí žádosti.

Tento interní materiál ministerstva zdravotnictví bude podle něj použit v případném soudním sporu a jako podklad pro trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele, které chce kraj podat na neznámého pachatele.

Náklady by byly příliš vysoké

„Hrozily by velmi vážné právní, vlastnické a jiné problémy a také nejistota pracovníků pěti nemocnic. Proto ministerstvo žádost zamítlo,“ uvedl náměstek ministra Martin Plíšek.

Připravovaný zákon by měl vejít podle ministerstva v platnost v nejbližším možném termínu, existence neziskových nemocnice Středočeského kraje by tak byla omezena na velmi krátkou dobu.

„Změna právní normy a následná transformace na jiný typ obchodní společnosti, a to realitně po krátké době po vzniku VNÚZZ může mít za následek negativní dopady na stabilitu systému poskytovaní veřejné zdravotní péče ve Středočeském kraji,“ píše ministerstvo v odůvodnění, proč žádost zamítlo.

Utrpíme milionové škody, tvrdí hejtman

Rath ale tvrdí, že kraji vzniká kvůli postoji ministerstva naopak značná škoda. Hejtmanství totiž kvůli chystanému převodu zaplatilo statisíce právníkům a na pokyn ministerstva muselo nechat zpracovat i soudně znalecký posudek týkající se majetku nemocnic.

Náklady jdou podle hejtmana do milionů korun. Nemocnice by navíc ve změněném režimu dostávaly lepší platby od pojišťoven, proto mohou být celkové škody podle Ratha až v řádu desítek milionů korun.

Ve skupině koaličních poslanců, kteří zákon navrhli zrušit, je také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Norma je podle nich prý nekoncepční, rozporná a nefunkční; část zákona navíc zrušil v září 2006 Ústavní soud.

Rath krok koalice kritizuje, podle něj si připracuje půdu k privatizaci, tedy „rozkradení nemocnic“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?