Rath: za stejný doplatek zaplatí pacient víc peněz

7. 11. 2006 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Zavedení jednotného doplatku za léky, na němž se domluvili lékárníci s ministerstvem zdravotnictví a se zdravotními pojišťovnami, v pondělí ostře kritizoval exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD)...


„Vypadá to na první pohled zajímavě, ale zkušenost ze světa je taková, že doplatky se srovnají na tu nejvyšší hranici,“ řekl Rath. Dodal, že pokud dnes je v některé lékárně například lék bez doplatku a v jiné s doplatkem třeba 300 korun, tak doplatek se srovná na 300 korun.

„Bohužel pak pacienti nenajdou lékárnu, kde by lék byl bez doplatku,“ konstatoval Rath.

Jak ale exministr připustil, pokud by se podařilo zajistit, aby doplatek byl co nejnižší, tak by jednotný doplatek byl ideální. „To se ale bohužel nikde nepovedlo. Proto domluva lékárníků a ministerstva je pro pacienty špatná zpráva,“ prohlásil Rath.

Na víkendovém sjezdu lékárníků se o jednotném doplatku hodně hovořilo. Lékárníci už ho požadují několik let s odůvodněním, že pacient pak nebude muset shánět lékárnu, která jeden a tentýž lék prodává laciněji než jiné lékárny.

Ročně až 3000 Kč

Odstupující ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) také chce, aby pacienti zaplatili v roce maximálně 3000 korun jako doplatek za léky na předpis. Po této hranici by už měli vše hrazeno ze zdravotního pojištění.

To však bude vyžadovat změnu zákona a vzhledem k politické situaci není jasné, zda vůbec se tato myšlenka, stejně jako jednotný doplatek za lék, uskuteční.

Proti jednotným doplatkům za léky se v pondělí ostře postavil Svaz pacientů. „Znamenají zdražení léků pro pacienty a to není v jejich zájmu,“ sdělil Právu viceprezident svazu Josef Mrázek.

Svaz pacientů žádá ministerstvo zdravotnictví, aby odmítlo jednotný doplatek za léky a netrpělo, aby se za zády občanské společnosti připravovaly kroky poškozující pacienty.

Výdejny mají smysl

Julínek na nátlak lékárníků zrušil i tu část Rathovy vyhlášky, která umožňovala tzv. výdejny léků. Měly vznikat v malých místech, kde pacienti mají do lékáren daleko. Výdejny nemusely splňovat přísné materiálně technické vybavení, jako mají lékárny, a mohl je vybudovat kdokoli. „Pan Julínek jde na ruku lékárníkům a kašle na lidi. On vůbec dělá kroky proti pacientům,“ prohlásil Rath.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?