Rath: Zadluženou brandýskou nemocnici čeká zřejmě kontrola

16. 11. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici v Brandýse nad Labem, která změnila majitele, zřejmě čeká v brzké době kontrola. Novinářům to řekl hejtman David Rath (ČSSD) v reakci na informace médií, že zařízení už nemá žádný majetek a dluží 75 milionů korun.


„Brandýská nemocnice je skutečně velký oříšek. Možná tam kontrola půjde zjistit, v jakém stavu se nemocnice nachází, protože informace o ní jsou značně znepokojivé,“ poznamenal hejtman, jenž nemocnici dlouhodobě kritizuje. V minulosti o ní hovořil jako o nejhorší, kterou kdy poznal.

Kraj pod vedením bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS) nemocnici před třemi lety prodal do soukromých rukou. Než se tak stalo, měla podle Hospodářských novin pětatřicetimilionový dluh, ale vcelku fungující zdravotnické zázemí, pozemky za 38 milionů korun, polikliniku a dva lukrativní domy. Tři roky poté, co ji hejtmanství prodalo firmě PP Hospitals, jsou domy i pozemky pryč, dluh se zvýšil na 75 milionů a nad budovou nemocnice visí zástavní právo. Soud již dokonce hrozí, že nemocnici zabaví.

Nemocnice má od poloviny října nového majitele. Firmu PP Hospitals, která ji vlastní, koupila pražská společnost Clear's Group. Jejím jediným akcionářem je Petr Švikovský. Majoritním vlastníkem společnosti PP Hospitals byla společnost Medigroup, která i nadále provozuje nemocnice v Nymburku a v Českém Brodě.

Rath míní, že k tomu, aby se zařízení dostalo na slušnou úroveň, by vedle splacení nynějšího dluhu byla zapotřebí i zhruba stomilionová investice. „Já bych byl hodně opatrný v nějakých soudech, co tam bude nebo nebude, protože tu firmu, která to koupila, neznám,“ uvedl.

Podivil se nicméně jednomu ze záměrů nového vlastníka vytvořit v Brandýse centrum asistované reprodukce. „Těch center máme hodně, v Praze není žádný viditelný nedostatek, tudíž si myslím, že rozjezd takového centra, aby získalo příslušnou klientelu, nebude věc úplně jednoduchá,“ uvedl. Bez zahraniční klientely by podle něj šlo takový záměr jen stěží uskutečnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?