Rathova šéfka zakázek končí v kolínské nemocnici

4. 12. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá spolupracovnice Davida Ratha Johana Novotná, která byla za éry bývalého středočeského hejtmana šéfkou krajského oddělení veřejných zakázek, končí jako ekonomická náměstkyně v kolínské nemocnici. Byla přijata na místo, které se mělo zřídit a nakonec se nezřídilo, řekl ČTK ředitel nemocnice Petr Chudomel. Nemocnice s ní proto rozvázala pracovní poměr.


„My jsme se dohodli na rozvázání pracovního poměru, protože to místo na které byla původně přijata, nakonec představenstvo v organizačním řádu neschválilo,“ řekl ČTK Chudomel, podle kterého prodělal organizační řád nemocnice změny jiným směrem, než se očekávalo. Novotná měla v nemocnici podle Chudomela na starost zejména ekonomiku. „Nyní nechodí do práce, protože jsme jí dali překážku ve výkonu práce na straně zaměstnavatele. Je to v důsledku rozhodnutí představenstva, tuším z října, takže my jsme na to museli reagovat a reagovali jsme tím, že jsme se domluvili na rozvázání pracovního poměru,“ dodal Chudomel.

Třiatřicetiletá členka čelákovické ČSSD do kolínské nemocnice nastoupila podle severu IHNED.cz letos v únoru bez výběrového řízení, místo pro ni bylo navíc zřízeno v době úspor. Server připomíná, že Novotná se těšila nezvyklým výhodám, například nedlouho po svém nástupu odjela na několikatýdenní dovolenou do Asie. Nemocnice navíc o jejím angažmá neinformovala a například od jejího nástupu nedala fotografii Novotné a její kontaktní údaje na webové stránky nemocnice.

Obžaloba tvrdí, že skupina 11 lidí upravovala veřejné zakázky ve Středočeském kraji, jehož hejtmanem byl Rath. Tendry údajně vyhrávaly předem domluvené firmy, což prý provázela korupce. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest - až 12 let vězení.

Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Policie také v říjnu rozšířila obvinění Rathovi a dalším, týká se i firem - například stavební společnosti Metrostav. Rath byl před třemi týdny propuštěn z vazby.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?