RB OSN označila ebolu za hrozbu pro světový mír a bezpečnost

19. 9. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada bezpečnosti OSN označila epidemii eboly v Africe za "hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost" a vyzvala všechny státy, aby pomohly ji zastavit. Předtím OSN oznámila, že vyšle do západní Afriky "pohotovostní" misi, která má koordinovat boj proti šíření nemoci.


Podle agentury Reuters Rada bezpečnosti jednomyslně přijala rezoluci, která rovněž vyzývá státy, aby „zrušily všeobecná cestovní a hraniční omezení, která jsou vyhlašována v důsledku vypuknutí eboly a která přispívají k další izolaci postižených zemí a podkopávají jejich snahu epidemii čelit“.

Rada tak zkritizovala řadu zejména afrických zemí, které se snaží bránit nemoci tím, že nevpouštějí na svá území lidi přicházející z postižených oblastí. Naposledy Malta dnes zakázala lodi mířící z Guineje na Ukrajinu vplout do svého přístavu. Posádka plavidla žádala o nouzovou lékařskou pomoc pro osobu vykazující symptomy eboly, čehož se maltské úřady zalekly.

Podle agentury AFP oznámil generální tajemník OSN Pan Ki-mun v dopise pro RB OSN, že pohotovostní mise OSN (United Nations Mission for Ebola Emergency Response - UNMEER) sice bude mít své ústředí v regionu, ale v žádné ze tří zemí nejvíce postižených nemocí, tedy v Libérii, Sieře Leone a Guineji. Ve všech těchto státech ale bude mít své zastoupení.

V čele mise bude zvláštní představitel generálního tajemníka, kterého si Pan Ki-mun chce vybrat po konzultaci s šéfkou Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanovou.

Úkolem mise bude „spojit dovednosti a schopnosti všech zúčastněných stran“ v jediné struktuře v rámci systému OSN, aby „byla zajištěna rychlá a účinná reakce na krizi“. Ta bude zahrnovat „zajištění včasných dodávek mezinárodní pomoci v reakci na potřeby zjištěné v postižených zemích“. Vzniknout má „vzdělávací zařízení“ pro místní a zahraniční zdravotnické pracovníky.

Šéf OSN neupřesnil, jak velká mise bude a kolik bude pro ni vyčleněno peněz. Ubezpečil, že „bude trvat jen nezbytnou dobu do zvládnutí krize“.

Mise bude spolupracovat s vládami postižených zemí a sousedních států a s regionálními organizacemi, jako je Africká unie a Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS).

Podle posledních údajů WHO krvácivá horečka ebola zabila v západní Africe 2630 lidí z 5357 nakažených osob. Z toho 1459 úmrtí bylo nahlášeno v Libérii, 601 v Guineji a 562 v Sieře Leone.

Francouzský prezident François Hollande dnes oznámil, že jeho země přispěje do úsilí o zastavení eboly zřízením vojenské polní nemocnice v Guineji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?