Reakce na článek MUDr. Kateřiny Bazikové “IZIP - proč mi vadí”

4. 10. 2010 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážená paní doktorko, se zájmem jsem si přečetl Váš článek. Vážím si Vašeho zájmu i otevřenosti, s níž jste veřejně vystoupila se svými názory.


(článek vyšel vZdraví.Euro.cz č. 38/2010, přečíst si jej můžete ZDE)

Je zřejmé, že většina Vašich pochybností plyne, jak sama uvádíte, z nedostatku informací. Asi se shodneme, že v medicíně s informacemi získanými v masmédiích skutečně pro vytvoření názoru nevystačíme.

Dovolte mi, abych Vám jako spoluautor systému elektronických zdravotních knížek pacientů na internetu - IZIP - podal několik vysvětlujících informací.

Elektronická zdravotní knížka pacienta na internetu (EZK) je skutečně místem, kde se shromažďují zdravotní informace pacienta. Ukládají je tam ošetřující lékaři a další zdravotničtí pracovníci, a doplňkově může zaznamenat informace i sám pacient. Shromažďování informací probíhá výhradně se souhlasem pacient. Pouze pacient může také rozhodnout o tom, komu tyto informace ukáže (obdobně jako by je měl v obálce v kapse).

Velice vážná je otázka, nakolik lze informacím uvedeným ve zdravotní knížce pacienta důvěřovat. Všechny informace, které byly do knížky vloženy, jsou podepsány tím, kdo je tam vložil. U každé informace je jméno vkládajícího a kontakt na něho, včetně telefonu a emailu. V případě pochybností si tedy může každý pravdivost informací ověřit. Informacím ve zdravotní knížce můžete důvěřovat více, než informacím, které vám pacient sdělí nebo přinese na papíře.

Stejně tak je to s kompletností informací. Ve zdravotní knížce je pouze to, co tam předchozí lékaři zadali, stejně jako v pomyslné obálce pacienta jsou jen ty zprávy, které mu předchozí lékaři předal. Nakolik může lékař věřit, že to, co mu pacient řekl, je úplné a pravdivé?

Pokud předává pacient lékaři zprávy na papíře, nakolik se může lékař spolehnout, že žádná nechybí? V medicíně jsme prostě zvyklí pracovat s jistou mírou nedostatku informací, stejně jako jsme zvyklí si informace v případě pochybností ověřovat. Rozhodně však je vždy lepší mít více, než méně informací, a to IZIP nabízí.

V případě záchranné služby funguje systém trochu jinak než v běžné praxi. Při své registraci pacient souhlasí s tzv. “emergentním přístupem” ke svým zdravotním informacím. Velice malá skupiny zdravotníků, modelově dispečerky záchranné služby, mají oprávnění vstupovat za přísně sledovaných podmínek do ZK i bez souhlasu jejich majitele - pacienta.

V praxi tak dispečerka vyhledává zdravotní informace pacienta, jakmile jej záchranná služba identifikuje, a vysílačkou předává důležitá data zasahující posádce. Souhlasím s Vámi v tom, že je nesmysl, aby záchranáři v terénu nad pacientem brouzdali po internetu, tak to opravdu v IZIP není. V praxi již záchranáři v celé řadě případů právě díky informacím ze ZK mohli rozhodnout rychleji a správněji (epileptici, diabetici či lidé po operacích).

Využívání systému je dobrovolné pro lékaře i pro pacienta. Nepředpokládám, že by byl někdo k zadávání dat nucen zákonem nebo podobně. Na druhou stranu vím, že pacienti, kteří pochopí důležitost informací pro kvalitu a bezpečnost zdravotní péče, přesvědčí své lékaře, aby jim tyto informace do ZK ukládali. Stejně tak lékaři, kterým záleží na kvalitě a bezpečnosti péče, kterou poskytují, data do IZIP zadávají a také je tam vyhledávají.

Věřte mi, že žádný lékař nevloží do ZK úmyslně nepravdivou informaci. Vždyť je pod ní jeho podpis. A proč by to dělal? Přesto provozní řád IZIP na takovou situaci pamatuje, a takový sabotér by byl okamžitě ze systému vyloučen.

Otázku ochrany dat pokládám za zásadní. IZIP jí věnuje mimořádnou pozornost a využívá k tomu nejnovějších technologií. Dokládá to celá řada osvědčení a certifikátů. Data v systému jsou zabezpečena řádově lépe, než v informačních systémech jednotlivých zdravotnických zařízení, a to nemluvím o kartotékách v papírové podobě.

Ruku na srdce - jak těžké je pro zločince (protože pokud někdo krade data, je zločinec) dostat se k zdravotním záznamům či chorobopisům na Vašem pracovišti? Data v IZIP jsou v současnosti nejlépe chráněnými zdravotními informacemi.

Je jasné, vážená paní kolegyně, že do krátkého dopisu se nevejdou všechny informace, které potřebujete a které si plně zasloužíte mít. Zdravotní knížky jsou prospěšné i pro celou společnost.

Dovolte mi, abych Vás pozval k osobnímu setkání, k návštěvě společnosti IZIP, a. s., kde bychom Vám já i odborní pracovníci mohli podat vyčerpávající informace, odpovědět na všechny Vaše otázky a vyvrátit Vaše pochybnosti. Věřím, že i Vaše zkušenosti a postřehy nám pomohou systém dále zlepšovat.

Odpověď MUDr. Bazikové na tento článek si budete moci přečíst na www.Zdravi.Euro.cz zítra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?