Reakce vedení IKEM na článek deníku E15

13. 9. 2011 9:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Reakce vedení IKEM na článek deníku E15 „Policie: manažeři připravili IKEM zřejmě o desítky milionů“


Zmíněný článek najdete ZDE.

Vedení společnosti IKEM vnímá předjímání výsledků policejního šetření, jehož se ve svém dnešním vydání dopustil deník E15, jako pokus o manipulaci veřejného mínění těsně před volbou ředitele Institutu a snahou o pošpinění špičkového pracoviště.

Vedení IKEM trvá na tom, že cena, za niž byl pořízen hybridní sál a to jak stavební, tak technologická část, je dokonce nižší než podobně unikátní zařízení pořízené v CKTCH Brno, jež vybudovalo hybridní sál jako vůbec první v České republice v roce 2009.

Vedení IKEM upozorňuje na dvojí prověřování ze strany ÚOHS, jež se zaměřilo na financování stavební i technologické části sálu. Obě tato šetření skončila s verdiktem „bez výhrad“ (viz www.ikem.cz – Lživá kampaň).

V celém procesu od zadávání výběrových řízení až po realizaci projektu včetně nákupu vybavení kontrolovalo veškeré kroky a výdaje Ministerstvo zdravotnictví ČR, z jehož dotace byl projekt realizován.

IKEM vítá policejní šetření jako další příležitost k ukončení falešných spekulací o čistotě a průhlednosti financování stavby hybridního operačního sálu, teprve druhého pracoviště tohoto druhu v ČR.

IKEM je překvapen, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality zde jedná na základě podnětu občanského sdružení Piraňa, tedy organizace, jež nemá žádné funkční internetové stránky, a jejíž zázemí je neprůhledné.

Je také těžko pochopitelné, že k tomuto úniku informací o policejním šetření došlo přesně den před konáním výběrového řízení na ředitele IKEM.

IKEM se zároveň ohrazuje proti manipulativnímu postupu deníku E15, jehož titulek je hrubě zavádějící, neboť u čtenářů vzbuzuje dojem, že policejní složky už došly k nějakému závěru, i když je policejní šetření teprve v běhu.

Za neetický postup považuje IKEM i to, že ačkoli představuje jednu ze zúčastněných stran, redaktoři deníku E15 se nepokusili žádného ze zástupců Institutu ani Ministerstva zdravotnictví kontaktovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?