Reakce VZP na článek serveru Aktuálně.cz

16. 5. 2012 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP reaguje na článek aktuálně.cz. „Získali jsme tajný plán VZP: Tak utratila pět miliard“. Vzhledem k tomu, že článek redaktora Petra Holuba obsahuje řadu nepřesností, nepravdivých informací a paranoidních konstrukcí, rozhodli jsme se něj reagovat.


Článek najdete ZDE.

V první řadě VZP neposkytuje a ani poskytovat nemůže nemocnicím žádné dotace. Redaktor, který píše o zdravotnictví by měl kromě jiného vědět, že zdravotní pojišťovna hradí zdravotnickým zařízením poskytnutou zdravotní péči.

Zmiňované dotace, které nemocnice dostávají, jim poskytuje buď zřizovatel, nebo pocházejí z Evropského integračního programu. VZP takové dotace logicky nikdy neposkytovala a neposkytuje. Stejně tak nikdy neexistoval a neexistuje žádný „tajný plán jak utratit 5 miliard korun“.

Nejprve je třeba vysvětlit systém úhrady specializovaná centrová péče. Ta je dnes poskytována v 52 zdravotnických zařízeních, jedná se o cca 40 diagnostických skupin (včetně roztroušené sklerózy a revmatologie) a touto specializovanou péčí prošlo za celou dobu její existence zhruba 45 tisíc pojištěnců VZP. Taková péče je tedy pochopitelně velmi nákladná a je poskytována pouze ve specializovaných centrech.

Centralizace takové péče, která má mimo jiné podporu odborných společností, je jednak ekonomičtější, ale především zaručuje erudici zdravotnických pracovníků, a tedy i kvalitu poskytované zdravotní péče. Je proto zcela logické, že největší úhrady za centrovou specializovanou péči směřují do velkých fakultních nemocnic, jako je VFN a FN MOTOL, kde se koncentrují odborné kapacity. VZP se proto důrazně ohrazuje proti tvrzení, že některá zdravotnická zařízení jsou preferována.

Zmiňovaná VFN je jednou z největších nemocnic v ČR a stran specializované péče disponuje všemi centrovými obory. Jsou zde léčeny prakticky všechny diagnostické skupiny, přičemž v některých diagnozách je jedinou nemocnicí v ČR, která poskytuje nákladná léčiva, např. vrozené dědičné poruchy metabolismu. Prakticky třetina pacientů s roztroušenou sklerózou je léčena v MS centru ve VFN.

Opravdu nechápeme, co je tedy zvláštního na tom, že taková nemocnice dostává mnohem vyšší platby za poskytnutou péči, než většina jiných nemocnic?

O naprosté nekompetentnosti autora svědčí i to, že nesmyslně spojuje 2 typy specializované péče. Prvním typem jsou centra se zvláštní smlouvou, která byla ustanovena v roce 2006 vyhláškou MZ ČR č. 368/2006. Do této skupiny patří mimo jiné všechna Komplexní onkologická centra v ČR.

Druhým typem specializované péče jsou trauma centra, kardiocentra a cerebrovaskulární centra, která jsou stanovena věstníkem Ministerstva zdravotnictví ČR.

Redaktor Holub dále tvrdí, že VZP léta skrývá, jak utrácí peníze vybrané od daňových poplatníků. Kdyby se obtěžoval prolistovat si veřejné ročenky VZP, kde jsou mimo jiné uvedeny náklady na centra, těžko by mohl takovou nehoráznost napsat.

A stejné je to v případě, kdy tvrdí, že před čtyřmi lety vznikl v bilanci VZP pětimiliardový deficit. Skutečnost je taková, hospodaření VZP v roce 2008 skončilo kladným saldem 6,166 mld. Kč.

Závěrečný titulek článku zní „Utraceno bez kontroly“. Co k němu dodat? Snad jen, že v období od září 2009 do října 2010 proběhla ve Všeobecné zdravotní pojišťovně kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu s cílem prověřit za roky 2007 a 2008 hospodaření s prostředky vybíranými na základě zákona. Kontrola probíhala v Ústředí a ve čtyřech krajských pobočkách VZP, byla zahájena 2. 9. 2009 a ukončena 12. 10. 2010.

Kontrolováno bylo několik tisíc stran dokumentů a listin a obrovské množství počítačových dat, a to na základě téměř 1000 požadavků ke kontrole, které kontroloři NKÚ v průběhu své více než roční práce předložili VZP. NKÚ neshledal, že by VZP vybrané prostředky vynakládala neúčelně, v rozporu se zákonem, nebo je zneužila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?