Ředitel karlovarské záchranky chce odejít dříve, než zamýšlel

24. 5. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Luděk Nečesaný chce skončit ve funkci krizového šéfa dříve, než původně zamýšlel. Reaguje tak na případ náměstka s falešným vysvědčením a na selhání, kvůli kterému zůstal jeden nebožtík čtyři dny ve sklepě záchranné služby.


Chce tím i uklidnit spory mezi zaměstnanci záchranky, řekl novinářům.

„Karlovarský kraj mě pověřil krizovým řízením záchranné služby v době, kdy měla finanční problémy. Původně jsem předpokládal, že zde budu působit do září, a až se dokončí nové sídlo, předám vedení novému řediteli. Chci požádat kraj, aby výběrové řízení vypsal už nyní,“ uvedl Nečesaný.

Jak řekl, i když nemohl osobně zabránit selhání, která se objevila v posledním týdnu, cítí za ně spoluzodpovědnost.

Karlovarský kraj bude rozhodnutí ředitele Nečesaného respektovat. Jak dnes oznámil radní pro oblast zdravotnictví Václav Larva (ČSSD), kraj vyhlásí výběrové řízení na ředitele záchranky tak, aby byl znám před otevřením jejího nového sídla v září tohoto roku. „Můžeme to vnímat jako zahájení další etapy fungování krajské záchranné služby,“ řekl Larva.

Média nejdříve odhalila, že náměstek ředitele záchranky Dušan Keil se prokazoval falešným maturitním vysvědčením. Když věc vyplynula na povrch, sám dal výpověď. Podle Nečesaného bude muset zpětně vrátit část mzdy, kterou dostal, ačkoli na ni podle vzdělání neměl nárok. Půjde ale jen asi o dva tisíce korun.

Vzápětí ale prosákla na veřejnost informace, že ve sklepě karlovarského sídla záchranné služby ležel čtyři dny nebožtík, který zemřel při převozu. Běžně by měl být převezen na patologii nebo po dvou hodinách předán pohřební službě. „Na záchrance ale nebyl žádný metodický pokyn, který by jasně říkal, kdo a co má udělat. Sestra a dispečerka se nyní přou, kdo měl zavolat,“ uvedl Nečesaný.

Jak řekl, hlavní úkol, aby stabilizoval činnost záchranné služby a obrátil její hospodaření ze ztráty, už splnil. Záchranka je nyní v mírném zisku. Stále ale panují spory mezi zaměstnanci, kteří příchodem nového ředitele přišli o vysoké odměny, a naopak těmi, kterým se platy srovnaly. Rozepře se projevují zasíláním udání, dopisy hejtmanovi a podobně. „Pokud bude ve výběrovém řízení vybrán člověk, který bude stát o spolupráci, budu i nadále pomáhat,“ dodal Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?