Ředitel Masarykova onkologického ústavu rezignuje kvůli věku

3. 4. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně profesor Jiří Vorlíček se rozhodl rezignovat. Odůvodnil to vysokým věkem. Letos oslaví 70. narozeniny. O úmyslu odejít z funkce informoval dopisem ministra zdravotnictví. Masarykův onkologický ústav, který je největším onkologickým centrem v zemi, Vorlíček vedl posledních šest let. Jako předseda České onkologické společnosti je spoluautorem národního onkologického programu a zasadil se o vznik sítě 13 komplexních onkologických center.


Vorlíček oslaví sedmdesátiny 24. října. „Vzhledem k této skutečnosti mám za to, že nastal čas, abych odešel z pozice ředitele Masarykova onkologického ústavu,“ napsal ministrovi. Zároveň jej požádal, aby vypsal výběrové řízení na nového ředitele. Ministrovi také nabídl, že se vzdá funkce den před nástupem nového šéfa. Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová ČTK řekla, že o termínu výběrového řízení bude rozhodnuto v nejbližších dnech.

„Pan profesor Vorlíček je zcela jistě velmi významnou osobou, která posunula českou onkologii nesmírně kupředu. Velmi se zasloužil o vysokou kvalitu diagnosticko-terapeutického procesu, o to, aby česká onkologie měla dostatečné vybavení a aby byla v ČR zavedena nejmodernější terapie odpovídající světovému standardu,“ řekla ČTK primářka komplexního onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol Jana Prausová.

Ocenila Vorlíčkův přínos k tvorbě sítě komplexních onkologických center, což přispělo ke zkvalitnění péče. Je i jedním z autorů a velkých propagátorů národního onkologického programu z roku 2005, získal pro něj záštitu tehdejšího prezidenta Václava Klause.

K jeho přínosům patří podle Pausové i to, že komplexní onkologická centra místo rozpočtů dostávala platby na jednotlivé pacienty, za to podle ní vždy bojoval „neúnavně a velmi neohroženě“. Systém sice byl zrušen, centra nyní mají rozpočty, ale Vorlíček usiluje o obnovení těchto cílených plateb. S Všeobecnou zdravotní pojišťovnou už například vyjednal proplácení jednoho drahého přípravku v tomto systému.

„Pokračoval v tom, co nastavilo předchozí vedení, které bylo v roce 2008 násilně odvolané,“ řekl ČTK předseda sněmovního zdravotního výrobu Rostislav Vyzula, po kterém Vorlíček vedení MOÚ před šesti lety převzal. Vyzula připomněl, že ještě jako ředitel plánoval výstavbu operačních sálů a rozšíření výzkumu na úroveň uznávanou v Evropě i ve světě, což se za přispění Vorlíčka i podařilo naplnit.

Vorlíček považuje Masarykův onkologický ústav za perlu českého zdravotnictví. Je to největší onkologické centrum v ČR, na rozdíl od ostatních center, která jsou součástí nemocnic, jde o samostatné zařízení. Na 220 lůžkách hospitalizuje ročně na 10.000 pacientů a v ambulancích ošetří 200.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?