Ředitel Městské nemocnice Ostrava odvolal ekonomického náměstka

3. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaroslav Lux, který od února nastoupil na pozici ředitele Městské nemocnice Ostrava, dnes odvolal z funkce ekonomického náměstka Petra Šmída. Učinil tak na základě informací, které získal v minulých dnech a kterými se zabývá policie a město Ostrava, jež nemocnici zřizuje.


Na spolupráci se naopak Lux domluvil s bývalým dlouholetým ředitelem nemocnice Františkem Jurkem, který mu dočasně bude dělat náměstka. Na tiskové konferenci to řekli Jaroslav Lux a náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Lux řekl, že jako externí pozorovatel nabyl dojmu, že kvůli některým věcem by nebylo dobré, aby Šmíd zůstal ve funkci. „V nemocnici probíhá v současné době externí audit magistrátu, a jak jsem se dozvěděl, i některé kauzy v tu chvíli jsou u policie, dokonce až tak, že i ten externí audit materiály nemůže získat, protože jsou součástí vyšetřovacích spisů. V této chvíli i pan náměstek uznal, že bude lepší, když tomu nechá zatím volný průběh a tu funkci uvolní,“ řekl Lux.

Dřívější ředitel Městské nemocnice Tomáš Nykel byl spojován s korupční aférou týkající se lobbisty Martina Dědice. Kauza souvisí se zakázkami ostravského dopravního podniku a právě městské nemocnice. Městská rada loni v květnu Nykela kvůli kauze odvolala. Část zaměstnanců nemocnice proti tomu ale protestovala v petici.

Od srpna vedl nemocnici Tomáš Mrázek. Ten byl ale do jejího čela zvolen jen na půl roku, protože tehdejší vedení města chtělo, aby situaci definitivně vyřešilo až nové zastupitelstvo po podzimních volbách. Luxe na místo šéfa nemocnice ve výběrovém řízení vybrala komise z deseti zájemců. Jaroslav Lux dosud působil jako náměstek ředitele pro léčebnou péči v krajské nemocnici v Havířově na Karvinsku. Dříve vedl například ostravskou Fakultní nemocnici.

Lux řekl, že Jurka si váží už od doby, kdy vedli každý své zařízení. „František Jurek nemocnici vedl bezmála 17 let a myslím si, že dobře. Nemocnice z té doby je velmi stabilní nemocnicí a je schopna odolat i dílčím nepřízním osudu. Teď jsme se domluvili, že bychom spojili své síly a zkušenosti k tomu, abychom tu nemocnici potáhli dál,“ řekl Lux. Působení Jurka ve funkci náměstka podle něj není předem časově omezené, ale bude trvat spíše krátkou dobu.

Další změny, které Lux začal dělat, se týkají především hospodářsko-ekonomické oblasti. Jedná se například o restrukturalizaci obchodního oddělení. Lux řekl, že rovněž zvažuje vytvoření funkce personálního náměstka a také lékařské rady jakožto poradního orgánu. „Se zřízením lékařské rady mám velmi dobrou zkušenost,“ řekl Lux. Naopak zatím neplánuje konkurzy na místa primářů.

Primátorův náměstek Pražák řekl, že nemocnice se v žádném případě nebude privatizovat. „Z pozice zřizovatele vidíme tuhle nemocnici jako takové rodinné stříbro, které by vždy mělo zůstat ve vlastnictví města,“ řekl Pražák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?