Ředitel nemocnice: Pacient platí jen za nadstandard, se kterým souhlasí

9. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice v Neratovicích Almeda odmítá tvrzení, že zavedla povinné platby za pobyt na lůžku. Překroucené informace se podle ředitele Jiřího Vlčka objevily v některých bulvárních médiích, která si navíc domýšlela i platby za léčebné zákroky. Částka sto korun za den je úhradou za nadstandardní služby...


Neratovická nemocnice dementuje zprávy, podle nichž musejí všichni pacienti povinně platit za lůžka. Poplatek není za zdravotní péči, ale za luxus.

Neratovice - Městská nemocnice Almeda odmítá tvrzení, že zavedla povinné platby za pobyt na lůžku. Překroucené informace se podle ředitele Jiřího Vlčka objevily v některých bulvárních médiích, která si navíc domýšlela i platby za léčebné zákroky. Jak zdůraznil Vlček, částka sto korun za den je úhradou za nadstandardní služby za ubytování. „Pacienti mají na každém pokoji k dispozici televizor, chladničku a zabezpečení pitného režimu balenou vodou,“ vysvětlil ředitel a doplnil, že pokoje mají vlastní sociální zázemí vybavené spotřebním materiálem.

Nemocnice podle ředitele lidem nadstandard jen navrhuje a každý může nabídku odmítnout. Pak neplatí nic a leží na pokoji bez těchto přilepšení. „Prostě se televize a chladnička odpojí,“ doplnil Vlček s tím, že klienti při příjmu podepisují takzvaný informovaný souhlas. „První část říká, že lékař pacienta seznámil s jeho zdravotním stavem a léčebným postupem, který pacient bude absolvovat, druhá část nabízí nadstandard - klient si zvolí, zda souhlasí, nebo ne,“ vyložil postup ředitel, jehož zaskočila hysterie vyvolaná některými médii, jež vytrhala ze souvislostí jen otázku peněz.

„Přestože moje první informace o úhradách nebyly úplně přesné, Mělnický deník uveřejnil objektivní zprávu - kampaň rozjetou bulvárem ale vidíme jako cílenou,“ konstatoval Vlček. Postup nemocnice je podle něho v souladu se zákonem a smlouvami se zdravotními pojišťovnami. „Nedorozumění vzniklo už na schůzi zastupitelů, kteří o rozsahu nadstandardu věděli, proto jsem zmínil jen úhrady a jejich sociální kompenzaci,“ poznamenal ředitel Vlček.

Mělnický deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?