Ředitel: Plýtvání léky? Skončilo!

26. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nevýhodně uzavřené smlouvy či zbytečné plýtvání léky. Takových chyb se údajně dopouštělo bývalé vedení Nemocnice Kyjov. Vyplývá to z auditu a zprávy současného vedení.


Tomu se nyní daří šetřit miliony korun. „Kyjovská nemocnice se poprvé za rok a půl v měsíčním vyúčtování dostala do černých čísel. Vyplývá to z účetní uzávěrky za duben 2011,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Zdechovský.

Jak dodal, za duben se podařilo dostat do plusu ve výši 745 tisíc korun. Zisk poslouží jako záplata na dřívější ztráty.

„Nemocnice tohoto výsledku dosáhla poměrně tvrdými opatřeními, která jsme museli jako nový management nastavit,“ uvedl k číslům současný ředitelnemocnice Josef Pejchl. Podle něj se především podařilo zastavit plýtvání léky a zdravotnickým materiálem.

Neznamená to ovšem, že by hospitalizovaný pacient nedostal to, co vyžaduje jeho zdravotní stav s odůvodněním, že se šetří. Chyba byla podle Pejchla ve špatné organizaci nákupu.

„Je třeba objednávat to, co je skutečně třeba. Pak nezůstává přebytek na skladu,“ doplnil Pejchl. Pokud takové léky leží příliš dlouho nepoužité, propadne jejich lhůta upotřebitelnosti a jsou k ničemu.

Optimisticky také vypadá hospodaření v dosavadních měsících roku 2011. Sice je pořád v celkovém pohledu ztrátové, ale letos podstatně méně než vloni. Jak uvedl mluvčí Zdechovský, zatímco v roce 2010 vykazovala nemocnice v období leden až duben ztrátu 7,290 milionu korun, v tomto roce je to pouhých 1,260 milionu. Z tohoto pohledu tedy nemocnice letos už v porovnání s rokem 2010 ušetřila více než šest milionů korun.

„Jde o celý soubor opatření. Prošetřujeme také smlouvy, které má nemocnice uzavřené,“ uvedl Pejchl. Jde podle něj například nejen o smlouvy o dodávkách materiálu, ale také ty, které se týkají servisu strojů a přístrojů. Ty podezřelé vedení nemocnice s právníky přezkoumává. Nevýhodné plánuje zrušit.

Nový ekonomický náměstek nemocnice Jindřich Pleva pak upozornil i na možné důsledky nekázně personálu. Podle něj nemocnice za spotřební zdravotnický materiál utratila v prvním čtvrtletí 2010 dohromady sedmnáct milionů korun, letos za stejné období jednadvacet milionů korun.

„To je čtyřmilionový nárůst při stejných výkonech, a to na materiálu, jako jsou injekční stříkačky, jehly a obvazy. Ptám se, proč? Asi je to nejspíš nekázní lidí, nikdo to nehlídá, nenastavuje limity,“uvedl náměstek.

Z údajů zveřejněných současným vedením nemocnice tedy vyplývá, že dřívější vedení hospodařilo špatně. Bývalý ředitel Igor Kalix, který kyjovskou nemocnice vedl více než šest let, přesto odmítl uvést cokoliv na svou obhajobu, i když jej redakce Hodonínského deníku oslovila.

Kyjovská nemocnice přitom byla ještě koncem roku 2008 a začátkem roku 2009, právě za Kalixova vedení, jihomoravskými krajskými radními prezentována jako příkladná v hospodaření. Na jižní Moravě byla tehdy jako jediná krajská nemocnice v plusu. Když ji Kalix přebíral, patřila naopak k nejzadluženějším široko daleko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?