Ředitel psychiatrické léčebny: Pacienti nebývají nebezpeční

15. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Navzdory přežívajícím předsudkům jsou podle ředitele brněnské Psychiatrické léčebny Marka Radimského pacienti podobných ústavů pro společnost i zdravotnický personál většinou neškodní...


BRNO -

„Pokud někdo uteče, tak často víme kde ho hledat. Navíc pacienti bývají pod vlivem tlumících preparátů,“ řekl Radimský.

V brněnské léčebně prý v posledních letech neřešili ani případ napadení zdravotníků agresivním pacientem. Pro případ nouze je však vedení ústavu v úzkém kontaktu s policií.

Součástí brněnské léčebny jsou i oddělení pro lidi, jimž léčbu nařídil soud. „Tito pacienti se ale snaží většinou léčit dobrovolně a nedělají problémy, protože se chtějí brzy dostat domů,“ vysvětlil Radimský. S útěkem se léčebna setkává v průměru jednou nebo dvakrát ročně, což považuje ředitel za úspěch.

Důvodem nedovoleného opuštění areálu však údajně nebývá snaha pacienta páchat trestnou činnost. „Důvod bývá často prozaický: chtějí se podívat domů nebo jdou do hospody na pivo,“ vysvětlil ředitel. Na každý útěk reaguje policie promptně.

„Pamatuji si na případ, kdy jsme řekli, že uprchlík pravděpodobně pojede směrem na Ostravu a snad za čtvrt hodiny nám (policisté) telefonovali, že už pacienta vytahují z rychlíku,“ poznamenal.

I když se čas od času setkají lékaři a ošetřovatelský personál léčebny s agresivním pacientem, dokáží se s ním vypořádat podle ředitele bez použití násilí. Agresivní pacienti většinou nenapadají ošetřovatele cíleně, ale v záchvatu

halucinací. K pacifikaci problémových pacientů někdy léčebna volá policisty. „Už jen přítomnost uniformy má ten správný účinek,“ míní Radimský.

Na tom, že v léčebnách nejsou vysoce nebezpeční lidé má podle ředitele vliv i justice. Ta posílá lidi kam patří, nemocné do ústavů, nebezpečné do vězení, míní. I proto, že v psychiatrické léčebně velké riziko nebezpečí ze strany pacientů nehrozí, nejsou na většině budov mříže.

I plot kolem areálu léčebny, zasazené uprostřed sídliště, je podle ředitele spíše symbolický. Má údajně spíše ztížit cestu zlodějům, kteří by se v noci chtěli vloupat do komplexu léčebny. Objekt navíc hlídá bezpečnostní služba.

I přes dobrým zkušenostem s pacienty existuje v léčebně jakýsi vnitřní bezpečnostní systém. Ten byl v posledních měsících zdokonalen. Důvodem byly podle Radimského některé nedávné případy útěků pacientů z jiných psychiatrických léčeben. Jeden takový případ se udál v létě v Kroměříži: utekli tři léčení muži a jeden z nich sekerou zabil otce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?