Ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek byl včera odvolán

24. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Když náměstek hejtmana Karel Konečný (KSČM) prohlásil, že kraji na opavské nemocnici záleží, zdravotníci se mu vysmáli.


Atmosféra v sále ředitelské budovy Slezské nemocnice v Opavě se včera okolo desáté hodiny dopolední dala krájet. Lékaři a sestry si přišli poslechnout argumenty náměstka hejtmana Karla Konečného (KSČM), proč krajští radní odvolali jejich ředitele Milana Cveka.

Za vším je prý vysoká zadluženost opavské nemocnice.

Tomu však přítomní neuvěřili a ve chvíli, kdy Konečný prohlásil, že kraji na opavské nemocnici záleží, sál se mu vysmál.

Odstupující ředitel Milan Cvek s důvodem svého odvolání zásadně nesouhlasil: „Nesouhlasím s tvrzením, že se Slezská nemocnice ekonomicky propadá. Je stabilizovaná a hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. Za mého působení se podařilo zvládnout dvě velmi zásadní krize, personální a ekonomickou.

Odcházím z postu ředitele s čistým štítem a svědomím a vnitřně jsem přesvědčen, že jsem udělal pro opavskou nemocnici maximum.“ V tu chvíli jeho podřízení a spolupracovníci vstali a dlouho tleskali. „Cvek je vážená a uznávaná osobnost.

Lidé jeho odvolání nesou těžce,“ glosoval situaci tiskový mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.
Za stolem v popředí sálu seděl kromě Cveka a Konečného další muž: nový šéf opavské nemocnice, pověřený jejím řízením, ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec.

Ten řekl, že ekonomická stabilita je pro něho nejdůležitější: „Důležité jsou pro mě závazky po splatnosti.
Když jsem v roce 2008 nastupoval do krnovské nemocnice, bylo tam po splatnosti 42 milionů korun, dnes jsme na nule a stejně tak bychom měli situaci zvládnout i v Opavě.“ I když se Konečný s Václavcem snažili zdravotníky přesvědčit o správnosti výměny na ředitelském postu, nepochodili.

Zvlášť, když se primář a nyní senátor Václav Vlček (ODS) zeptal, zda odvolání Cveka není represí z vůle některých osob. Sklidil za to sice potlesk, ale jasné odpovědi se nedočkal. „Proč sem taháte politiky a politiku?“ odpověděl mu otázkou Václavec. O vypjaté okamžiky nebyla nouze. Na funkci náměstka ředitele rezignoval chirurg Jiří Hájek: „Považuji to za svou morální povinnost,“ zdůvodnil své rozhodnutí. Lékaře zajímalo také možné rušení některých oborů.

„Zlikvidujete některé obory? Tato otázka se nabízí, když přicházíte z krnovské nemocnice,“ zeptal se Vlček. Václavec se vyjádřil jasně a jednoznačně pouze k ortopedii, která má podle jeho názoru v Opavě smysl. Padla i otázka, zda se opavské nemocnici, stejně jako novojičínské, nemůže stát, že některé lukrativní obory budou poskytovány jinému provozovateli.

Na to Václavec odpověděl, že nikoli. Během setkání padlo také několikrát jméno firmy Agel, která nyní dostala do nájmu vítkovskou nemocnici. Na dotaz naší redakce, zda na kraji existuje záměr, že Agel jakoukoliv formou vstoupí také do opavské nemocnice, Konečný odpověděl toto: „Takový záměr neexistuje na kraji v žádné hlavě.“ Otázkou pak zůstává, zda není ve hře jiná firma.

A jak ředitel Václavec uřídí obě nemocnice? „Je to pro mě výzva, cítím se na to, proto jsem to vzal,“ uvedl nový ředitel opavské nemocnice a vzápětí podotkl, že se rozvedl a má dvoudenního syna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?