Ředitel strakonické nemocnice odvolal primáře pěti oddělení

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní nemocnice Strakonice přikročila k ozdravnému opatření, které by mělo přispět k lepšímu chodu největšího zdravotnického komplexu na Strakonicku. Její ředitel Tomáš Fiala odvolal v minulých dnech primáře pěti oddělení a na jejich místa vypsal výběrová řízení...


Strakonice - Okresní nemocnice přikročila k ozdravnému opatření, které by mělo přispět k lepšímu chodu největšího zdravotnického komplexu na Strakonicku. Její ředitel Tomáš Fiala odvolal v minulých dnech primáře pěti oddělení a na jejich místa vypsal výběrová řízení.

U mnoha zaměstnanců vyvolal tento krok překvapení a rozpaky. Kdo napříště povede chirurgii, internu, dětské oddělení, ARO a gynekologii s porodnicí, bude rozhodnuto již v polovině července. Konkurzy na zbývající lůžková oddělení se uskuteční na podzim.

Tomáš Fiala své rozhodnutí vidí jako přínosné. Zdůrazňuje, že za vypsáním výběrových řízení nejsou odborné problémy mezi ním a primáři. Co však považuje za důležité, je prý jejich rozdílná manažerská úroveň a spolupráce s ostatními.

„Stávající vedoucí pracovníci mají možnost aktualizovat svoji koncepci vedení a obhájit svoje pozice. Ekonomika oddělení není jediným kritériem hodnocení,“ uvedl ředitel nemocnice.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví MUDr. Vladimír Pavelka připomíná, že podobný krok neudělala zatím žádná z jihočeských nemocnic.

Vyhlášením konkurzů zamýšlí podle něj vedení strakonické nemocnice snížit zhruba třicetimilionový dluh vůči farmaceutickým firmám.

„Podle mého názoru je ředitel vystaven určitému tlaku, který bude chtít určitě přenést i na jednotlivá oddělení,“ podotkl.

Svůj primariát bude také obhajovat primář gynekologicko - porodnického oddělení Jiří Chod. Vedení hodlá předložit koncepci, jakým směrem by se mělo do budoucna jeho oddělení ubírat. „Samozřejmě zahrnuje i představy o další ekonomické situaci,“ řekl Chod.

JAN BĚHAVÝ, Listy Strakonicka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?