Ředitelé nemocnic hrozí: Budeme odkládat operace

22. 6. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Skoro sedmdesát procent ředitelů nemocnic se obává, že kvůli nedostatku peněz se v blízké době zhorší dostupnost zdravotní péče. Pacienti by si tak museli zvykat třeba na delší čekací lhůty u některých operací.


Tuto obavu sdělili šéfové nemocnic v aktuální sondě, kterou provedla organizace Health Care Institut (HCI) a kterou mají HN k dispozici.

Ještě podle loňského průzkumu HCI si přitom nemocnice ohledně peněz „pískaly“. Zatímco zbytek Česka řešil ekonomickou recesi, ve zdravotnictví díky přebytkům z minula peníze nechyběly. Žádná nemocnice až na jednu nemusela omezovat zdravotní péči a pojišťovny platily včas.

Letos se však podle šetření 69 procent ředitelů obává, že kvůli nedostatku financí budou muset zdravotní péči omezovat. „Než se krize, která se projeví v tržní ekonomice, projeví také ve zdravotnictví, trvá to alespoň rok. Nyní tedy finanční krize se zpožděním dorazila i do nemocnic. Pojišťovny měly polštář rezerv z minulých let, ten se však začal rozplývat. Nejvíce asi u VZP,“ řekl předseda HCI Daniel Vavřina.

Kritický rok 2011

Problémy s financemi cítí například ředitel Fakultní nemocnice v Brně Roman Kraus: „Máme problémy s ekonomickou stabilitou, platby pojišťoven jsou na stejné úrovni jako loni. Pacientů v onkologických a kardiologických centrech přibývá a je to vyšší než platby pojišťoven. Rok 2010 by měl být ještě v pořádku, ale rok 2011 bude podstatně obtížnější,“ řekl Kraus.

Českému zdravotnictví hrozí pro rok 2011 schodek osm až deset miliard korun. Aby ministryně zdravotnictví Dana Jurásková zalátala nejhorší díru, chce zvýšit platby za státní pojištěnce - tedy děti, důchodce a nezaměstnané.

Státní pokladnu by to vyšlo na 3,2 miliardy korun, o čemž však ministr financí Eduard Janota nechce ani slyšet.

O navýšení platby za státní pojištěnce měla vláda rozhodnout včera, verdikt ale nakonec odložila až na příští pondělí. „Spoluúčast pacientů musí být v každém případě vyšší. Zvýšení platby za státní pojištěnce by nám vyhovovalo, ale rozumím, že se možná bude šetřit právě na zdravotnictví,“ řekl ředitel brněnské nemocnice Kraus. Pokud podle něj zdravotnictví pro příští rok nezíská potřebné miliardy, může se to odrazit na čekacích dobách například u operací kyčelních kloubů.

Peníze jen za kvalitu

Nedostatku peněz na zdravotní péči se obává i ředitel fakultní nemocnice v pražském Motole Miloslav Ludvík. Podle něj se to však dá řešit i jinak než přilíváním peněz ze státního rozpočtu.

„Péče by se nemusela omezovat. Stačilo by, aby pojišťovny platily jenom těm zařízením, kde je dostatečně kvalifikovaný personál a kde mají dostatečné vybavení. Pojišťovny interně uvádějí, že zhruba třicet procent peněz vynakládají tam, kde kvalifikovaný personál, přístroje nebo obojí nemají,“ říká Ludvík.

„Pokud by se tento přístup změnil, pojišťovny by podle mého názoru mohly příští rok přežít. Na druhou stranu je bez debaty, že příjmy ze zdravotního pojištění jdou dolů,“ uvedl Ludvík.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?