Ředitelé se bojí odchodu lékařů

7. 6. 2012 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaký je největší problém, se kterým se potýkají jihomoravské nemocnice? Už delší dobu jsou to platy lékařů. „Tvoří téměř polovinu ze všech našich nákladů,“ upozornila například mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.


Na podzim roku 2010 uspořádali lékaři kvůli nespokojenosti s platy akci Děkujeme, odcházíme. A začali hromadně podávat výpovědi. V Jihomoravském kraji jich odchodem hrozilo přes pět set. Ministr zdravotnictví Leoš Heger tehdy slíbil navýšení platů o deset procent. „Koncem loňského roku toto číslo snížil na šest a čtvrt procenta,“ upozornil šéf lékařských odborů ve Fakultní nemocnici Brno Milan Navrátil.

Nemocnice zřizované státem na rozdíl od krajských a městských platy zvýšily. „Dostaly příkaz od ministra. Každé zařízení to ale vyřešilo po svém. U nás to funguje motivační formou. Takže někdo dostane víc, někdo nic,“ podotkl Navrátil.

Zřizovatelům krajských a městských nemocnic ministerstvo zvýšení platů nařídit nemůže. „Peníze dostávají, co s nimi udělají, je na nich. V březnu jsme je požádali, aby nám poslali podrobné údaje o svém hospodaření, abychom mohli problém řešit. To však většina z nich odmítla,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Dodal, že jednání s odboráři se ministerstvo nebrání. „Měli by si ale rozmyslet, zda s námi chtějí jednat, nebo požadují demisi vlády,“ upozornil Sršeň. O dalším postupu budou zástupci lékařských odborů jednat s ministrem 19. června.

Ředitelé krajských nemocnic se bojí, že se jim opět začnou na stole shromažďovat výpovědi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?