Ředitelem hustopečské nemocnice bude Doležal, končí v Úrazovce

6. 11. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem hustopečské nemocnice se od 16. listopadu stane Karel Doležal, rozhodla Rada Jihomoravského kraje. Doležal v listopadu skončí v Úrazové nemocnici v Brně, kde byl skoro sedm let.


Jeho úkolem v Hustopečích bude stabilizovat stav nemocnice, které hrozil krach kvůli milionovým dluhům. Kvůli tomu její provoz převzal od města kraj.

Doležal se ucházel o funkci s dalším jedním kandidátem. „Ředitelem se stal na základě jednomyslného doporučení výběrové komise. Je zkušeným a respektovaným manažerem ve zdravotnictví,“ uvedl Hašek. Právě to má nemocnici pomoct dostat se ze špatné ekonomické situace.

Doležal má několik myšlenek, jak stav zlepšit. Prvním krokem bude jednání s pojišťovnami o lepších podmínkách. „V nemocnici je navíc oproti minulosti jen polovina lůžek, ale všechny budovy zůstaly. Na ně se musí vydělávat, a proto budu hledat cestu, jak najít jejich využití. Mohly by najít využití pro sociálně-zdravotní péči,“ řekl Doležal. Tím by se mohly snížit náklady. „Zároveň by se tím vyřešila péče například o staré a nemocné lidi. Budu o tom jednat se starosty regionů,“ doplnil Doležal.

V Úrazové nemocnici skončil kvůli tomu, že nové vedení radnice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených vyhlásilo výběrové řízení na post ředitele, do kterého se Doležal nepřihlásil. Vedení města chce provádět výběrová řízení na ředitele příspěvkových organizací pravidelně po několika letech a také mělo k Doležalovi výhrady. Úrazová nemocnice totiž měla dluhy desítky milionů. Podle Doležala to způsobila špatná úhradová vyhláška a také fakt, že nemocnice má jen chirurgickou péči. „Výkony nejsou tak dobře hodnocené jako třeba u traumacentra nebo spinální jednotky,“ objasnil Doležal. Fakt, že dluhy vznikají právě kvůli chirurgickým výkonům, ať už by byl ředitel jakýkoliv, uznalo i vedení radnice. Chce však činit další kroky, aby ztráta nebyla tak vysoká.

Jihomoravský kraj provozuje hustopečskou nemocnici od léta. Kromě toho zřizuje další nemocnice ve Znojmě, v Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Břeclavi, Hodoníně a Kyjově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?