Ředitelem Karlovarské krajské nemocnice bude Petr Svoboda

20. 3. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem Karlovarském krajské nemocnice a.s. (KKN) se stane Petr Svoboda, dosud ředitel nemocnice v Kyjově. Jeho jmenování na návrh výběrové komise schválili krajští radní.


Funkce by se po Luďku Nečesaném, který odchází ke konci března, měl ujmout v květnu, řekl novinářům hejtmanův náměstek Miloslav Čermák (ČSSD).

Do užšího výběru podle Čermáka postoupilo pět kandidátů, na pohovor ale přišli jen dva, kromě Svobody ještě lékařský ředitel KKN Josef März. Ačkoli chtěl kraj původně získat do čela KKN někoho místního, nakonec se rozhodl pro Svobodu. Podle Čermáka by měl s Märzem tři až pět let spolupracovat a připravit ho na možné budoucí řízení KKN.

Svoboda přichází do KKN v době, kdy se nemocnice v Karlových Varech a Chebu, které pod ni spadají, musí vyrovnat s dopady úhradové vyhlášky, které sníží příjmy nemocnic na 95 procent roku 2011. Náklady navíc zvedá loni dokončený Pavilon akutní medicíny v Karlových Varech. KKN už oznámila, že kraj požádá o provozní dotaci 80 milionů na překlenutí letošního roku.

Třiašedesátiletý Svoboda byl od roku 2007 ředitele Úrazové nemocnice Brno. Ve svém životopisu uvedl, že se mu ji podařilo stabilizovat a přivést do pozitivního hospodaření. Od loňska řídil Nemocnici Kyjov.

S obavami se na změnu ve vedení nemocnic dívají primáři. V dnešním prohlášení uvádějí, že se „managementu nemocnice podařilo za dobu svého působení definovat hlavní problémy nemocnice, nastavit ekonomické parametry, které tyto problémy řeší, a ve spolupráci se zaměstnanci nemocnice posunout nemocnici k lepším výsledkům v péči a hospodaření“.

„Obáváme se, že příchodem nového vedení nemocnice by mohlo novými neprofesionálními zásahy znovu dojít k opětovnému ekonomickému a následně odbornému krachu nemocnice s následkem výrazné demotivace zaměstnanců, která povede k dalším odchodům odborníků. Tento fakt přinese neodvratné snížení kvality péče,“ uvádějí ve společném prohlášení primáři KKN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?