Ředitelem nemocnic Pardubického kraje chtějí být tři lidé

18. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Do výběrového řízení na pozici generálního ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje se přihlásili tři zájemci. ČTK to řekl vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Miroslav Gregor.


Společnost letos vznikne fúzí dosavadních pěti samostatných nemocnic. Vítěz výběrového řízení by se měl ujmout funkce nejpozději v lednu příštího roku.

„Přihlásili se i zájemci mimo Pardubický kraj,“ uvedl Gregor s tím, že další podrobnosti zatím nemůže sdělit. Uchazeči se podrobí psychologickému testování, poté se sejde výběrová komise. Bude hodnotit kvalifikaci, životopisy i koncepce navržené kandidáty, vyslechne si jejich projevy a položí jim doplňující otázky. Vítěz by měl být znám do konce září.

Svůj zájem ucházet se o tuto pozici už dříve oznámil ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald. „Přihlášku jsem podal. Bylo by ale lepší, kdyby nový ředitel řídil i fúzi nemocnic,“ řekl dnes ČTK Gottvald, který teď vede tým sestavený právě pro sloučení všech zařízení.

Ředitel nové společnosti bude řídit subjekt s ročními výnosy několik miliard korun. Zdravotnická zařízení budou v součtu největším zaměstnavatelem v regionu.

Krajští zastupitelé v únoru schválili fúzi pěti krajských nemocnic k 1. červenci, do obchodního rejstříku má být nový subjekt Nemocnice Pardubického kraje zapsán na konci roku. Sloučení má zajistit lepší hospodaření zdravotnických zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Během dvou let se také zvýší základní kapitál nemocnic celkově o 250 milionů korun. V budoucnu by měla restrukturalizace zdravotní péče včetně koncentrace oborů do některých nemocnic, společné nákupy léků a zdravotnického materiálu, centralizace řízení, spojený informační systém a sdílené služby přinést značné úspory.

Čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje by měly letos opět hospodařit se ztrátami. Se ziskem počítá jen Pardubická krajská nemocnice. Všechny zatěžují kumulované ztráty z minulých let. U některých se už blíží základnímu jmění a mají také značné závazky po splatnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?