Reforma zdravotnictví v USA aspiruje na cenu za největší debakl

15. 11. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejambicioznější sociální program ve Spojených státech od 60. let a klíčový bod politického programu prezidenta Baracka Obamy, reforma zdravotnictví aspiruje na cenu za největší debakl. Od jejího odstartování v říjnu se k novému zdravotnímu pojištění zapsalo jen lehce přes 100 tisíc Američanů, kteří zatím žádné pojištění neměli.


Přitom vláda čekala, že to za první měsíc bude půl milionu. Takzvanou Obamacare provázejí mimo jiné i technické problémy. Zvláště s webovým portálem, kde si lidé měli pojištění kupovat. Zahraničně politického analytika Českého rozhlasu Milana Slezáka jsem se zeptal, co vlastně prezidenta Obamu k prosazování reformy zdravotnictví vedlo?

Milan SLEZÁK, redaktor: Prezident Obama vyšel z prostého a nepopiratelného faktu, že Spojené státy, třebaže jsou jednou z nejvyspělejších zemí světa, zemí, která má jedno z nejvyspělejších zdravotnictví na světě, mají hodně občanů, kteří si nemohou dovolit vyspělou zdravotní péči, když jsou tedy v nesnázích akutních, tak samozřejmě se o ně někdo postará, ale nemají zdravotní pojištění. A prezident Obama se rozhodl, že těmto lidem poskytne možnost, aby se pojistili. Ale tento bohulibý záměr narazil na několik protikladů, na několik úskalí. Tím prvním byl odpor republikánů, kteří říkali, že Spojené státy jsou také zemí, a především zemí, kde má občan rozhodovat za sebe a nemá za sebe nechat rozhodovat stát. Pak tedy republikáni …

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Čili, čili oni říkali, že vlastně proč by si měl někdo pořizovat něco, co vlastně třeba ani sám nechce.

Milan SLEZÁK, redaktor: Přesně tak, přesně tak. Že je to na odpovědnosti občana, ať se pojistí nebo nepojistí. A samozřejmě těm potřebným, ať to tedy v nějaké formě hradí stát, ale to je jiný program. Za druhé upozorňovali na to, že ten program bude pro některé vrstvy ještě dražší, a shodou okolností, že to budou Obamovi voliči, právě ta střední třída. A za třetí říkali, že je to nevyzkoušené a že to může přinést mnoho technických nesnází. A prezident …

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: A to se potvrdilo, viďte?

Milan SLEZÁK, redaktor: A to se, přesně tak, potvrdilo. Takže republikánům nyní zbývá jenom takto spokojeně kývat svou republikánskou hlavou a říkat, vidíte, my jsme na to upozorňovali od začátku. Co je ještě horšího pro prezidenta Obamu politicky, že se k nim přidávají někteří členové jeho vlastní Demokratické strany, s nimiž musí i nyní Bílý dům vyjednávat, kteří s vidinou toho, že už příští rok jsou důležité volby do Kongresu tlačí na prezidenta Obamu, aby celou tu záležitost dal do pořádku. Protože, k tomu jsem se ještě nedostal, ale posluchači si to jistě vybaví, ten program se spustil od 1. října, prezident Obama ho prosadil za cenu těžkých bojů nad republikány, nad nimiž dvakrát zvítězil. Ale teď se ukazuje, že je to Pyrrhovo vítězství, protože v momentu, kdy to všechno prosadil, se ukázalo, že ten program nefunguje po technické stránce, neboť člověk, který si chce zadat příslušný nový program na té webové stránce, kterou spravuje federální vláda, tak mnohdy narazí na nepřekonatelné obtíže, ten program je pomalý, nefunguje tak, jak by měl, za to už se Bílý dům i ministryně zdravotnictví omluvily.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: A to je ten důvod, promiňte, že vám do toho vstupuji, to je ten důvod, proč vlastně se do toho systému zatím přihlásilo daleko méně lidí, než se původně předpokládalo?

Milan SLEZÁK, redaktor: To je jeden důvod. Druhý důvod je ten, že lidé, kteří to zkusili, tak jsou zdoláni těmi technickými nesnázemi. Říká se, nebo alespoň jsem to četl, že inteligentní vysokoškolsky vzdělaný člověk, ale který není obeznámen s finesami toho zdravotnického pojištění, třeba stráví valnou část dne nad těmi stránkami, aniž by porozuměl tomu, jak má vlastně reagovat. Takže je to fatální prohra prezidenta Obamy, jeho popularita podle posledních průzkumů se už velice propadá. Vypadá to, že to postihne i jeho demokratickou stranu a je dost dobře možné, že se to právě odrazí příští rok i v těch volbách, důležitých volbách, které jsou v mezidobí mezi prezidentskými volbami a že z toho budou republikáni opravdu velice vydatně těžit. A co k tomu ještě přistupuje, co je další problém pro prezidenta Obamu, jsou porušeny jeho sliby. Protože jednak říkal, že tento zákon, který je sice znám jako, nebo ten program, který je znám jako Obamacare, ale ve skutečnosti se jmenuje zákon o dostupnosti, o dostupné zdravotní péči, tak vyvolal v řadách demokratů snahu napravit tu škodu, která vznikla a už iniciovali zákon, který má shodné rysy s republikány, kteří navrhují právě také opravu. A co je také špatné pro prezidenta Obamu, že ačkoli sliboval, že toho dosavadního pojištění se to nedotkne, kdo se prostě nerozhodne nepořídit si to nové pojištění v takzvaném systému Obamacare, ale zůstane u toho starého, tak že mu ta stará pojistka zůstane. A …

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: A to se nestalo.

Milan SLEZÁK, redaktor: A právě mnozí voliči Baracka Obamy, kteří mysleli, že si ponechají ty staré pojistky, tak zjistili, že jim mezitím pojišťovny iniciativně tu starou pojistku zrušily a prezident Obama to nijak neošetřil. A za druhé, kdyby si pořizovali tu novou pojistku, tak že to bude pro ně dražší. S čímž se také od začátku nepočítalo.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Tak to je nepříjemné na mnoha frontách. Ale vy jste říkal, že teď se snaží jak republikáni, tak i část demokratů změnit ty podmínky, přijmout nějaký zákon, který by vlastně dopad toho nějak omezil nebo posunul někam jinam. Je možné, že přece jenom ještě se přes ty počáteční dost významné nedostatky nakonec ta reforma rozjede, že se podaří ji upravit a ještě Obama i se svojí stranou do těch nejbližších voleb tu ostrou zatáčku vyberou bez nějakých větších karambolů?

Milan SLEZÁK, redaktor: Tak, do těch voleb, o nichž tady mluvíme celou tu dobu, zbývá rok, takže je možné, že se všechno ještě dá dát do pořádku. Také nevíme, jakých prohřešků se mezitím dopustí republikáni. A to by zase mohlo samozřejmě pomoci demokratům. Jedna věc je jistá. Jestliže vláda slibuje, že po technické stránce by ten program mohl fungovat ke konci měsíce, tak to je věc, které bych docela věřil, jestliže na to vláda napře pozornost, zbývá stále ještě 14 dní, během těch se dá po té technické stránce, webové stránce, počítačové stránce leccos dokázat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Ne jak u nás u STK, ano.

Milan SLEZÁK, redaktor: A druhá věc je, a tím si nejsem jist, jak vláda v zemi, která má tržní ekonomiku, donutí pojišťovny, aby například obnovily ty pojistky, které samy svévolně zrušily. Myslím si, že vláda ve svobodné zemi takovou moc nemá. A myslím si také, že prezident Obama, nebo jeho lidé na to měli předem myslet a ohlídat si, že to, co slíbí, bude také možné vymoci. Aby to někdo jiný dodržel. To je určitě chyba, která se bude obtěžovat, odstraňovat daleko obtížněji.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Říká zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?