Regiony: Nemocnice Plzeňského kraje už mají smlouvy s většinou pojišťoven

14. 2. 2013 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice vlastněné Plzeňským krajem, které poskytují neodkladnou péči, už uzavřely nové smlouvy s většinou zdravotních pojišťoven. Po intenzivních jednáních na konci loňského a začátku letošního roku mají nemocnice v Domažlicích, Klatovech, Stodu a v Rokycanech podepsané smlouvy se šesti ze sedmi zdravotních pojišťoven, které v ČR působí a společně zahrnují zhruba 95 procent pojištěnců.


Před uzavřením je i smlouva s poslední pojišťovnou. Rozsah a objem péče má zůstat zachován, řekl ČTK mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

S výjimkou Rokycanské nemocnice, kde je smlouva zatím na tři roky, je jinde platnost smluv pětiletá. Se dvěma pojišťovnami mají nemocnice uzavřenou i přílohu, která přesně popisuje rozsah poskytované péče, a to minimálně v dosavadním objemu. Právě kvůli debatám o tomto dodatku se podpisy smluv posunuly až na začátek letošního roku. „Tam, kde přílohy nejsou ještě podepsány, je součástí smlouvy také ujednání garantující zachování dosavadního rozsahu a struktury péče. Přílohy pak budou průběžně doplněny,“ uvedl ředitel holdingu Jiří Fojtík.

Ještě na začátku listopadu hrozilo, že na dohody pojišťovny přistoupí jen tehdy, pokud se v nemocnicích uzavřou některá oddělení. Nejvíc ohrožena tak byla například porodnice v Rokycanech. „Velké části obyvatel by se významně zhoršila dostupnost lékaře,“ poznamenal krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Už předloni svolal pracovní skupinu složenou ze zástupců nemocnic, zdravotních pojišťoven, samospráv i z lékařských odborníků. Kraj sám navrhl zrušení několika desítek lůžek například v nemocnici v Klatovech.

Nejdříve uzavřely krajské nemocnice poskytující akutní péči smlouvy s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na konci prosince, v lednu pak s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR a se dvěma malými pojišťovnami Revírní bratrskou a Škodováckou. V těchto dnech s Oborovou zdravotní pojišťovnou.

„Poslední subjekt, se kterým spějí jednání také k úspěšnému konci, je Česká průmyslová zdravotní pojišťovna,“ dodal Fojtík. Smlouvy mají i obě krajské nemocnice následné péče. Jich se ale zamýšlená redukce netýkala, takže dohoda byla očekávána.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?