Regiony: V jihočeských nemocnicích se loni narodilo 6553 dětí

14. 2. 2013 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
V jihočeských nemocnicích se loni narodilo 6553 dětí. Je to o 184 více než v roce 2011. Meziročně tak stoupla porodnost v Jihočeském kraji o 2,9 procenta, sdělil ČTK primář gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice Petr Sák.


Nárůst loni zaznamenala zdravotnická zařízení v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Táboře a Strakonicích. Porodnost poklesla v Jindřichově Hradci, Písku a Prachaticích. Nejvíce dětí se narodilo v českobudějovické nemocnici. Loni jich tam přišlo na svět 2425, což je o 109 více než v roce 2011. Největší pokles zaznamenali v Jindřichově Hradci. Tam se v porovnání s rokem 2011 loni narodilo o 45 dětí méně. Vyplývá to z údajů Perinatologického centra Nemocnice České Budějovice.

„Perinatologické centrum zajišťuje péči se spádovostí nejen pro celý kraj, ale například také pro Pelhřimovsko, Klatovsko či Telčsko, tedy hraniční oblasti Plzeňského kraje a Kraje Vysočina,“ uvedl Sák.

Loni v jižních Čechách přišlo na svět 110 dvojčat. Narodilo se však také 22 mrtvých dětí a po porodu zemřelo šest dětí, což představuje 4,2 promile ze všech narozených. Průměr ve vyspělých zemích světa činí v této statistice pět až deset promile.

Tato čísla podle Sáka dokazují, že českobudějovické perinatologické centrum je špičkovým pracovištěm se zkušeným lékařským personálem a moderní technikou. „Rutinní využívání špičkových přístrojů je samozřejmě nezbytnou podmínkou kvalitní péče. Snažíme se také zvýšit také komfort a pohodlí rodiček, zejména v době těsně před porodem,“ řekl Sák.

Ročně je na českobudějovickém gynekologicko-porodnickém oddělení hospitalizováno v průměru 5600 pacientek, jeho ambulancí projde dalších přibližně 25.000 žen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?