Regulační poplatky vysávají krajské kasy

21. 2. 2010 10:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubické hejtmanství loni vyplatilo 34 milionů, královéhradecké o šest víc. Kraje loni za regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních vydaly zhruba 480 milionů korun. Pro letošní rok na ně vyčlenily přes 300 milionů korun, některé ale jen na první čtvrtinu nebo polovinu roku.


Očekávají totiž, že vyhraje-li ČSSD květnové sněmovní volby, poplatky zruší. Kraje hradí poplatky většinou od února loňského roku. Nejvíc peněz za zdravotnické poplatky loni vydal Středočeský kraj, a to 73,8 milionu korun. Na letošek má vyčleněno kolem 80 milionů. Hejtman David Rath (ČSSD) už dříve řekl, že situaci zkomplikovalo, že se nepodařilo prosadit plošné zrušení poplatků ve sněmovně. Královéhradecký kraj za regulační poplatky loni vydal přes 40 milionů korun. Na příští rok vyčlenil 8,5 milionu. Částka vystačí na první čtvrtletí. Počítají s tím, že poplatky letos parlament úplně zruší, nebo že kraje budou proplácet jen některé. Přes 34 milionů stála úhrada poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních Pardubický kraj. Letos počítá se 17 miliony. Podle odhadů to vystačí asi do poloviny roku.
Nejmenší výdaje loni měl Plzeňský kraj, proplatil pacientům zhruba 7,6 milionu korun.
Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny jsou děti do 18 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?