Regulační srážky - strašák lékařů

12. 9. 2006 10:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro řadu lékařů se srážky za překročení limitů už staly realitou. První pojišťovnou, která začala sankce uplatňovat je OZP. Tato skutečnost se dokonce stala předmětem kontroly ministerstva zdravotnictví. „Není důvod ke stesku,“ řekl tehdejší ministr zdravotnictví David Rath na adresu lékařů, kterým byly regulace strženy. Ministerstvo neobjevilo žádné pochybení ze strany pojišťovny...


Pro řadu ékařů se srážky za překročení limitů už staly realitou. První pojišťovnou, která začala sankce uplatňovat je OZP. Tato skutečnost se dokonce stala předmětem kontroly ministerstva zdravotnictví. „Není důvod ke stesku,“ řekl tehdejší ministr zdravotnictví David Rath na adresu lékařů, kterým byly regulace strženy. Ministerstvo neobjevilo žádné pochybení ze strany pojišťovny.

Pojišťovna: musíme se řídit vyhláškou

Podle ředitele OZP Ladislava Friedricha mluví vyhláška jasně. Pojišťovna proto nemůže vyslyšet prosby lékařů, aby podle nich nelegitimní předpis neuposlechla. Přiznává ale, že striktně podle vyhlášky nepostupuje. „Nejde o to, že bychom si chtěli vyhlášku 550 Sb. nějak svévolně vykládat. Uplatnili jsme ji pouze v takovém rozsahu, který považujeme za obhajitelný a odůvodněný,“ uvedl Friedrich proZdraví.Euro.cz.

Další pojišťovnou, která již rozeslala vyčíslení srážek jednotlivým lékařům je Pojišťovna ministerstva vnitra. Její mluvčí Radovan Havránek řekl, že pojišťovna bude postupovat v souladu s legislativou. Upozornil také na to, že její smluvní partneři budou mít právo na odvolací řízení v rámci jednotlivých poboček. VZP avizovala vyčíslení srážek na začátek října.

Strategie vyčkávání

„OZP přislíbila, byť to původně ve vyhlášce tak není, že se bude zabývat podanými námitkami a my čekáme jakým způsobem budou vypořádány,“ uvedl právní zástupce Sdružení praktických lékařů ČR (SPL ČR) Jakub Uher. SPL ČR tedy zatím žádné žaloby nepodalo, přesto že je podle jeho právníka postup pojišťovny napadnutelný. V některých případech už sdružení má plnou moc k zahájení soudního jednání. Stejný precedens zatím SPL ČR volí i v případě Pojišťovny ministerstva vnitra. Uher připouští, že hlavní podíl viny na současné situaci nemají přímo pojišťovny, ale stát. „Pojišťovny nám strhávají peníze, které nám podle našeho názoru strhnout nemohou, takže je z toho nelze vynechat. Byť by bylo mnohem logičtější žádat o nápravu stát. Nemůžeme ji obejít, protože naším primárním partnerem je pojišťovna,“ uvedl Uher.

Regulace jsou mimo jiné i předmětem zprávy, kterou SPL ČR poslalo novému ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Podle Uhera jsou ovšem změny ve vyhlášce uskutečnitelné pouze v případě, že dojde k přeobsazení míst ve správních radách pojišťoven.

(iso), www.Zdravi.Euro.cz

více se dočtete ve Mladá fronta Zdravotnictví a medicínaZdraví.Euro.cz….

Velké Téma o regulačních srážkách najdete ve Mladá fronta Zdravotnictví a medicínaZdraví.Euro.cz č. 37, které vyjdou 15. září. Mimo jiné si v něm můžete přečíst rozhovor s ředitelem VZP Pavlem Horákem a radu právníka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?