Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí otevřel nový pavilon

6. 6. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí včera otevřel novou přístavbu ke své památkově chráněné budově. Takzvaný Parkpavilon má 21 dvoulůžkových pokojů, kapacita zařízení se tak zvýšila na 220 lůžek. Přístavba završila kompletní rekonstrukci budovy ústavu, která začala už v roce 2000. Celkové náklady na poslední etapu stavby dosáhly 23,9 milionu korun, řekla ČTK vedoucí sekretariátu Petra Šemberová.


„V předchozích etapách byla postupně opravena celá hlavní budova. Dostavbu jsme hradili z vlastních zdrojů,“ uvedla Šemberová.

Parkpavilon je s hlavním objektem propojen chodbou a lůžkovým výtahem, aby byl zajištěn bezbariérový přístup. Nová budova plynule přechází do parkové, památkově chráněné části areálu, proto jsou fasáda i interiéry laděné do zelené barvy. Pokoje mají vlastní sociální zařízení, jsou vybaveny klimatizací, komunikačním systémem pacient-sestra, připojením na internet, elektricky polohovatelnými lůžky a dalším nábytkem.

V budově je také nový kongresový sál s celkovou kapacitou 140 míst nebo 25 lehátek pro multifunkční využití. Sál je vybaven moderní audio a videotechnikou, bude sloužit pořádání odborných kongresů a seminářů i kurzů metody Infinity, kterou vyvinula ředitelka a primářka ústavu Michaela Tomanová.

Pardubický kraj zřizuje deset příspěvkových zdravotnických organizací. Jsou to Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, tři nemocnice následné péče v Moravské Třebové, Vysokém Mýtě a Rybitví, tři léčebné ústavy v Žamberku, Jevíčku a Brandýse nad Orlicí a tři dětská centra ve Veské, Holicích a ve Svitavách. Většinou měly vloni vyrovnanou finanční bilanci, ústav v Brandýse však mezi nimi vyniká. V roce 2012 skončil s přebytkem 13,6 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?