Rekonstrukce kladenské nemocnice je zhruba ve dvou třetinách

18. 11. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V kladenské nemocnici skončila rekonstrukce jednoho z bloků hlavní budovy za 338 milionů korun. Většinu prostředků na akci poskytla Evropská unie. Od zahájení modernizace v roce 2008 bylo do kladenského zařízení investováno už téměř 2,5 miliardy korun, z toho přes půl miliardy získala nemocnice z evropských dotací. Rekonstrukce celého zařízení je tak nyní zhruba ve dvou třetinách, řekl ČTK náměstek ředitele pro investice a provoz Ladislav Kaucký.


Připomněl, že na začátku se počítalo s celkovou investicí kolem čtyř miliard korun. Kdy bude hotov zbytek, je ale otázkou. Podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) je reálné, že se v tomto volebním období se zbývajícími částmi minimálně začne, protože je nutné z EU vyčerpat co nejvíce prostředků. Poukázal však na to, že velké množství evropských peněz bylo přesunuto na silnice a školky. „Uvidíme, jak se k nám zachová nová vláda a stát,“ podotkl Řihák, podle nějž krajské nemocnice nyní prodělávají měsíčně 13,5 milionu korun jen kvůli úhradové vyhlášce. „Hospodářská situace ještě není taková, abychom si moc vyskakovali,“ míní.

Přestavba bloku B zahrnovala kromě celkové rekonstrukce a vybavení i přístavbu spojovací chodby, která blok obchází a umožňuje přímé propojení bloků A a C. Ke kobaltové ozařovně a radioterapeutickému oddělení přibyla transfuzní stanice a opravená oddělení interny, neurologie a ORL s celkovou kapacitou kolem šesti desítek lůžek. „Jsme hrozně vděční dárcům za to, že chodí. Pochvalují si sestřičky a bezbolestnost náběru,“ řekla o provozu nové transfuzní stanice hlavní sestra Aneta Růžičková.

Modernizace kladenské nemocnice byla spuštěna na konci volebního období bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS), do její podoby ale nejvýrazněji zasáhl jeho nástupce David Rath (dříve ČSSD), nyní stíhaný kvůli korupci. Za Rathovy éry se krajské nemocnice staly vlajkovou lodí Středočeského kraje a plynuly do nich nemalé prostředky. Opozice přitom hejtmanství vyzývala k uvážlivějšímu nakládání s penězi a poukazovala na ekonomické problémy zdravotnických zařízení.

Řihák Rathovi jeho zásluhy neupírá. „Dovolím si poděkovat i Davidu Rathovi, který do toho šel, ať si může každý myslet, co chce. Dokonce jsem zvažoval, že jsme ho mohli pozvat, ale to by asi média nepřežila,“ řekl hejtman na dnešním setkání s představiteli nemocnice.

Právě na zakázky ve zdravotnictví se ale detektivové vyšetřující Rathovu kauzu zaměřili. V případu je navíc z korupce obžalována i bývalá ředitelka kladenské nemocnice a dlouholetá Rathova známá Kateřina Pancová. Kaucký uvedl, že v kladenské nemocnici se policisté zajímali o pořízení stomatologického robota a zdravotnické technologie, vybavení do Niederleho pavilonu a zdravotnické technologie pro domov důchodců. „Víte, jak kauza probíhá, zatím se nic nepotvrdilo. Jak byl smluvní vztah uzavřen, tak se obě akce realizovaly bez nějakých zásadních problémů,“ dodal Kaucký.

Řihák považuje za stěžejní akce provedené v kladenské nemocnici zejména vybudování novostavby centra akutní medicíny a pavilonu M a rekonstrukci Niederleho pavilonu a bloků C1 a B monobloku. Podotkl, že součástí nákladů byly i investice do infrastruktury areálu a vybavení mobiliářem a zdravotnickou technologií. „Nejvýraznějšími dodávkami bylo pořízení magnetické rezonance a kobaltového ozařovače,“ poznamenal.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?