Rekonstrukce nemocnice: 80 milionů

6. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Přerovské zdravotnické zařízení čeká příští rok přestavba interny, chirurgie a ortopedie. Letos otevírá nové oddělení.


Velké změny čekají přerovskou nemocnici. Ještě letos chce vedení společnosti Středomoravská nemocniční otevřít oddělení dlouhodobé intenzivní péče. Příští rok by měla začít rekonstrukce dvou pavilonů za 80 milionů korun.

Přinese větší pohodlí pro pacienty, zkrácení čekacích dob, ale hlavně generální opravu třicet let staré budovy. Přerovskou nemocnici provozuje sice akciová společnost, ta má ji má však v nájmu od Olomouckého kraje.

Jeho Rada v druhé polovině března rozhodla, že nechá zpracovat projekty na rekonstrukci, s nimiž se pak přihlásí o peníze z Regionálního operačního programu. Pavilon interních oborů, který leží ve čtvrtém a pátém patře, si vyžádá náklady 42 milionů korun, modernizace chirurgie a ortopedie bude ještě o šest milionů dražší.

„Jedná se o orientační čísla, která upřesní až zpracovaná projektová dokumentace,“ podotkl vedoucí odboru investic a evropských projektů krajského úřadu Miroslav Kubín.

Interna má kapacitu padesát lůžek. „Rekonstrukce představuje vybudování bezbariérových sociálních zařízení k dvaceti lůžkům, vytvoření dvou nových jídelen včetně kuchyněk,“ uvedl mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Součástí stavby bude také výměna elektrických rozvodů, vodovodů a vnitřní kanalizace.

„Při vstupu na oddělení vznikne recepce s vyšetřovnou a pracovnou ošetřujícího lékaře, dále pracovna sester včetně zázemí. Nové dispoziční řešení umožní evakuaci pacientů chodbou do nově vytvořeného požárního úseku před evakuačními výtahy,“ přiblížil plán Heger.

Modernizace má zajistit také větší soukromí pro pacienty, a to i díky novému očistnému místu s mycím panelem, které bude určeno pro pacienty se sníženou pohyblivostí.
Ještě příjemnější změny čekají na lidi, kteří potřebují ošetření nebo hospitalizaci na chirurgii či ortopedii.

Stavební úpravy především oddělí ambulantní a lůžkovou část. „Nové prostředí bude mít pozitivní dopad v podobě zkrácení průměrné čekací doby, průměrné ošetřovací doby a průměrné doby pracovní neschopnosti klientů,“ uvedl Heger. Nové prostory dostanou navíc i zdravotníci. Opravy se dotknou všech pěti podlaží a stejně jako u interny, i zde budou stavbaři obnovovat i rozvody elektřiny, vody a také kanalizaci a vytápění. Všechny změny pocítí nejvíce právě lidé, kteří se v přerovské nemocnici léčí.

„Dlouhodobým cílem naší nemocnice je zajištění spokojenosti pacientů, a to vysoce kvalitní zdravotní péčí poskytovanou v přátelském a důstojném prostředí. S tím souvisí snaha o zlepšování komunálních podmínek na odděleních, zejména těch, která se nacházejí ve starších panelových budovách,“ komentoval chystanou rekonstrukci náměstek přerovské nemocnice Jiří Ševčík.

Na opravy za osmdesát milionů chce Olomoucký kraj získat dotace ve výši 64,2 milionu korun. Zbývající částku by musel uhradit ze svého rozpočtu. „Projekt budeme podávat na podzim letošního roku,“ řekl Kubín z odboru investic a dodal, že pokud vše dobře dopadne, mohla by stavba začít příští rok.

Původně vedení nemocnice doufalo, že rekonstrukce začne již letos. Předběhl ji ale jiný projekt. „Hodláme zřídit oddělení dlouhodobé intenzivní péče,“ představil nový plán Ševčík. Ojedinělé oddělení, jaké přerovská nemocnice dosud nemá, bude sousedit s ARO a jeho provoz začne zřejmě již letos v létě.

„Oddělení dlouhodobé intenzivní péče je určeno například pro pacienty s poruchou dýchání, s poruchou vědomí a dalšími závažnými stavy, jejichž léčba se počítá v týdnech až měsících,“ uvedl náměstek nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?