Z rostlin je na tento minerál bohatší jen mák. „Vápník obsažený v mléce a mléčných výrobcích umí lidský organismus využít asi ze 30 %, zatímco u většiny rostlinných zdrojů pouze z 5 až 10 %, v některých případech ještě méně,“ říká doc. ing. Jana Dostálová, CSc., z Ústavu chemie a analýzy potravin při Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze a expertka Českého národního fóra proti osteoporóze (ČNFO). Dospělí potřebují denně průměrně 800 mg, což obsahuje asi 100 g tvrdého sýra. Děti, které mají doporučenou výživovou dávku vyšší, by měly dostat asi 130 g. „Vhodnější jsou přírodní sýry než tavené, protože přídavek tavicích solí zvyšuje obsah fosforu,“ tvrdí ing. Dostálová. „V případě kombinace mléčných výrobků uhradí denní potřebu vápníku sklenice mléka, jeden kysaný mléčný výrobek a plátek sýra.“ V této souvislosti je zajímavé, že zatímco každý z nás spotřebuje průměrně 220 litrů ročně a např. v Holandsku a Finsku je to kolem 300 litrů na osobu, co se týče „taveňáků“ jsme rekordmani. Naši evropští sousedé spotřebují asi kilogram na rok a na osobu, zatímco my tři.
Rekordmani ve spotřebě „taveňáků“
10. 1. 2007 0:00
Důležitým faktorem v prevenci osteoporózy je dostatečný přísun vápníku potravou, přičemž nejvýznamnějším zdrojem stále zůstávají mléko a mléčné výrobky, zejména tvrdé přírodní sýry.