Rentiéři chtějí od Motola miliony

23. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici v Motole vzrostl počet pacientů, kteří žalují své ošetřovatele a lékaře. "Dříve jsem se musel ročně seznamovat zhruba s padesátkou dokumentů o údajných pochybeních našich zaměstnanců. Dnes musím prostudovat desetkrát více," říká motolský náměstek pro léčebně preventivní péči Martin Holcát.


Počet lékařských chyb v největší pražské nemocnici, která ročně ošetří na 860 tisíc ambulantních a sedmdesát tisíc hospitalizovaných pacientů, přitom podle expertů neroste. Přibývá ale lidí, kteří se pokoušejí získat od nemocnice peníze a rostou i požadované částky.

„Dříve šlo u prakticky identických sporů o tisíce až desetitisíce korun, nyní se jedná o statisíce až miliony,“ přibližuje situaci Holcát. Zároveň upozorňuje, že jistému pochybení se nedá zabránit. „I zdravotníci jsou jen lidé a občas dělají chyby. V jasných případech se proto snažíme s postiženými co nejrychleji domluvit a vyjít jim vstříc.“

Podle náměstka je ale problém v tom, že narůstá i počet takzvaných rentiérů - tedy pacientů, kteří se snaží spekulativně využít své nemoci k obohacení.

Motol například žaluje pacientka více než o sto tisíc korun kvůli modřině vzniklé po odběru krve.
Valná většina žalovatelů odškodné nezíská, protože k pochybení ve skutečnosti nedošlo.

Pokud ano, fakultní nemocnici chrání pojištění až do výše plnění dvacet milionů. I když je pojistná částka vysoká, přesto se musí každoročně navyšovat. Navíc je třeba počítat s desítkami posudků, které mohou přijít na další statisíce.

Ostatní nemocnice vidí ekonomickou hrozbu ve skutečnosti, že pacienti nyní často sahají nejen k žalobě o náhradu škody na zdraví, ale využívají i možnosti podat žalobu na ochranu osobnosti. Povinné pojištění nemocnic totiž plnění za žalobu na ochranu osobnosti nepokrývá a přitom odškodné může dosáhnout i statisícových částek.

„Více takových žalob by mohlo být pro menší zdravotnická zařízení likvidační,“ soudí právnička Miloslava Horská, která zastupuje malou nemocnici Tišnov.

Advokát Viktor Pak, který se případy žalob proti nemocnicím dlouhodobě zabývá, připouští, že jeho kancelář skutečně doporučuje pacientům žalovat lékaře jak o náhradu škody za zdraví, tak i o ochranu osobnosti.

Právníci totiž v druhém případě nemusejí složitě dokazovat medicínské omyly, ale mohou jen poukázat na to, jak lékařský zákrok negativně zasáhl například do pacientova práva na rodinný život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?