Řešení ministerstva je riskantní a nekoncepční

11. 12. 2008 9:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek se pustil s tvrdou kritikou do vlády, nový systém traumatologické péče označuje za nekoncepční, zdlouhavý a riskantní. Po ministrovi žádá oficiální jednání a možnost nahlédnout do auditů, na jejichž základě ministerstvo rozhodovalo...


Jste hlasitými kritiky představeného systému traumatologické péče. Tvrdíte, že vyřazení centra bude mít negativní vliv i na ostatní nemocnice v regionu i na záchrannou službu. Z jakého důvodu?

V našem regionu jsou oblasti, ze kterých se zkrátka záchranáři nemají šanci dostat s pacientem včas do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Zrušení pardubického traumacentra tak znamená ohrožení života některých pacientů. Navíc ve věstníku, který k rušení traumacenter vydalo ministerstvo zdravotnictví, se uvádí, že i některá „lehčí“ zranění, která se doposud ošetřovala ve všech typech našich nemocnic, musí nyní do Hradce. Je to nekoncepční, zdlouhavé a riskantní. S Fakultní nemocnicí Hradec Králové spolupracovat chceme. Na požadavky vyvolané věstníkem není tato nemocnice zcela jistě připravena.

Požadujete, aby vám ministerstvo dalo nahlédnout do zpracovaných auditů. Již jste s ministrem o schůzce hovořili?

Svolal jsem mimořádné jednání bezpečnostní rady, které mě pověřilo k jednání s ministrem. Jeho rozhodnutí se odvolává právě na audit, který jsme ale bohužel neměli možnost vidět a ke kterému jsme neměli možnost se vyjádřit. S Tomášem Julínkem jsem hovořil, ale pouze neoficiálně bez potřebných podkladů. Chceme oficiální jednání, řádně připravené. Věřím, že se tak stane ve velmi krátké době. Jde tady přece o zdraví a životy našich občanů!

Zlínské traumacentrum bude ze sítě také vyřazeno, město se pokusí jednat s ministerstvem, v případě, že by jednání nevyšla, je odhodláno ujmout se centra samo. Nepřichází tato varianta u vás také v úvahu?

Rozhodnutím ministerstva není pardubické traumacentrum zrušeno úplně. Ale hrozí nám, že přijde o evropské peníze a o možnost dalšího rozvoje. Navíc podle již zmiňovaného věstníku jsou přesně stanovené úkony, které lze provádět pouze v těch „oficiálních“ traumacentrech a zdravotní pojišťovny tyto úkony nikde jinde nenasmlouvají. Neznám podrobnosti zlínského plánu, bez podpory státu je každé řešení problematické.

Ponechal byste síť traumacenter tak jak je? Nebo jste pro nějaké změny? Jaké?

Každá spádová oblast musí míst své traumacentrum. To v Pardubicích je na dobré úrovni, chybí mu pouze kardiochirurgie, která však tvoří pouhý zlomek ošetřených pacientů. Není rozumný důvod situaci měnit.

Sešli jste se s šéfem antimonopolního úřadu kvůli konzultacím ohledně poplatků. Již víte, jak budete technicky hrazení poplatků u vás v kraji řešit?

Pana Pecinu jsem oslovil dopisem a požádal jej o stanovisko k variantě odpouštění výběru poplatků jak si jej představujeme v Pardubickém kraji. Doposud nám však oficiální odpověď nedorazila. Jednání však byla úspěšná. Pozice úřadu je jsou jasné a víme i jaké jsou možnosti.

Jaké jiné změny plánujete v oblasti zdravotnictví?

Kromě zrušení regulačních poplatků v ambulancích krajských nemocnic chceme navýšit mzdy zdravotníkům o 5 % a inflaci. Chceme vytvořit krajskou síť nemocnic, které spolu budou spolupracovat a nikoli si konkurovat. V čele této struktury pak bude stát pardubická nemocnice.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?