Řetězce přinutily lékaře měnit strategii

13. 11. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejen malé lékárny a praktičtí lékaři, už i soukromí ambulantní specialisté musí reagovat na tlak silných skupin podnikajících ve zdravotnictví.


Sdružení ambulantních specialistů chystá projekt virtuální polikliniky. Ta má konkurovat velkým poliklinikám, ve kterých nejsou samostatné ambulance, ale pracují tu lékaři – zaměstnanci. Tento typ poliklinik provozují třeba skupiny Agel či Euroclinicum a v posledních letech posiluje.

Do sítě, kterou nyní po pilotním projektu chystá sdružení specialistů pod názvem ASAC, budou moci vstoupit jen ti lékaři, kteří splní určité ukazatele kvality. Lékaři si od toho slibují hlavně stabilnější přísun pacientů, protože se budou lidem vzájemně doporučovat.

„Pacienti budou mít jistotu, že v těchto ambulantních zařízeních pracují plně erudovaní lékaři,“ zdůrazňuje Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů. Jojko navíc tvrdí, že zaměstnanci některých poliklinik na pokyn vedení posílají pacienty ke kolegům, i když to není nutné, jen aby poliklinice zvýšili obrat.

„Naši zaměstnanci postupují výhradně v nejlepším zájmu pacienta,“ odmítá to mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská. „Naopak v našich poliklinikách využíváme jednotný nemocniční informační systém, který může zabránit opakování laboratorních a dalších vyšetření. Tím šetří náklady a zvyšuje bezpečnost pacienta.“

Řetězce posilují v celém zdravotnictví. Samostatným praktickým lékařům už před pěti lety vyrostla konkurence v podobě Mojí ambulance ze skupiny Agel. Jak uvádí její ředitelka Lenka Laníková, síť dnes má patnáct poboček a přes sto tisíc registrovaných pacientů. Člen předsednictva Sdružení praktických lékařů Lubor Kinšt říká, že bojovat s řetězci není řešení.

„Řešením je vynucovat si aplikaci stejných norem daných zákonem pro všechny,“ uvádí Kinšt. Odborníci se totiž nejvíce obávají spojení silných provozovatelů zdravotnických zařízení a pojišťoven, které dnes nemá jasná pravidla.

Obdobným řetězcům těžko konkurují také malé lékárny. Už dlouho se proto přemýšlí o možném zvýhodnění těch lékáren, které zajišťují dostupnost léků na nelukrativních místech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?