Výzkumný tým doktora Per Brandtzaeg z nemocnice Rikshospitalet v Oslu zkoumal vzorky krve a intestinálních tekutin u čtrnácti pacientů s revmatickou artritidou a porovnával je se vzorky z kontrolní skupiny. U pacientů s výše uvedeným onemocněním došlo k abnormální intestinální imunitní reakci a k výraznému zvýšení hladiny protilátek na některé potraviny, a to především na mléko, vejce, vepřové a rybí maso.
Podle Brandtzaega si pacienti revmatoidní artritidou sami všímají toho, že konzumace některých potravin zhoršuje symptomy jejich onemocnění.
„Pacienti, kteří si vidí možnou souvislost mezi konzumací určitého typu jídla a intenzitou symptomů revmatoidní artritidy, by měli být poučeni o tom, že některé potraviny skutečně mohou tyto reakce vyvolávat,“ píše Brandtzaeg. Příčinou zhoršení stavu pacientů se zánětlivým onemocněním kloubů mohou být podle výzkumníků fyzické a imunologické faktory, spíše než faktory čistě psychologické,“ cituje autory výzkumu agentura Reuters.
(ivb),www.Zdravi.Euro.cz
ZDROJ: Reuters