Revmatoidní artritida a reakce na potraviny

25. 9. 2006 6:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Norští výzkumníci zjistili, že u některých pacientů s revmatoidní artritidou dochází k výrazně zvýšené produkci protilátek na určité potraviny. Domnívají se, že hypersenzitivita na určitý typ jídla může vést k zánětům kloubů. Výsledky studie otiskl časopis Gut...


Výzkumný tým doktora Per Brandtzaeg z nemocnice Rikshospitalet v Oslu zkoumal vzorky krve a intestinálních tekutin u čtrnácti pacientů s revmatickou artritidou a porovnával je se vzorky z kontrolní skupiny. U pacientů s výše uvedeným onemocněním došlo k abnormální intestinální imunitní reakci a k výraznému zvýšení hladiny protilátek na některé potraviny, a to především na mléko, vejce, vepřové a rybí maso.

Podle Brandtzaega si pacienti revmatoidní artritidou sami všímají toho, že konzumace některých potravin zhoršuje symptomy jejich onemocnění.

„Pacienti, kteří si vidí možnou souvislost mezi konzumací určitého typu jídla a intenzitou symptomů revmatoidní artritidy, by měli být poučeni o tom, že některé potraviny skutečně mohou tyto reakce vyvolávat,“ píše Brandtzaeg. Příčinou zhoršení stavu pacientů se zánětlivým onemocněním kloubů mohou být podle výzkumníků fyzické a imunologické faktory, spíše než faktory čistě psychologické,“ cituje autory výzkumu agentura Reuters.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz

ZDROJ: Reuters

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?